Premierul Marcel Ciolacu susține că la Comisia Europeană există flexibilitate în ceea ce privește ținta de deficit bugetar al României, iar el nu susține o creștere a TVA peste 19%.

Marcel Ciolacu și Ursula von der LeyenFoto: AGERPRES

„Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare a deficitului bugetar. Este evident că în urma eforturilor României de a susține Ucraina și Republica Moldova avem influențe negative. Comisia a înțeles întreg acest context și e argumentul principal. Există o flexibilitate în acest moment în urma argumentelor aduse de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României”, a declarat Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Întrebat despre noua țintă de deficit, Marcel Ciolacu nu a avut un răspuns concret, potrivit calculelor sale deficitul urmând să fie mai mic de 5,7%. De altfel, România a cerut la începutul săptămânii Comisiei Europene să accepte un deficit bugetar de 5,5%, față de 4.4% cât își asumase inițial.

„E o regulă de bază, anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%. România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2% și nu poate veni cu un deficit micșorat mai puțin de 0,5%”, a spus premierul.

TVA nu va crește peste 19%. Dacă la cluburi nu este 5% și este 19%, presupun că nu e o nenorocire

Marcel Ciolacu a amintit despre pachetul de legi pe care și-l va asuma în Parlament, insistând că între măsurile fiscale nu se va regăsi o creștere a TVA peste 19%.

„Am anunţat foarte clar că eu nu sunt de acord ca prim-ministru al României, să creştem cota de TVA peste 19%, un lucru care va duce evident, din nou la o creştere a inflaţiei şi la o scădere economică. Dacă s-ar fi crescut un punct procentual de TVA, ar fi adus la pachet o inflaţie de 0,5%. Este prima oară, după aproape doi ani, când am reuşit să aducem inflaţia la o singură cifră şi vom continua să descreştem şi mai mult. Numai aşa putem să creştem puterea de cumpărare a românilor”, a spus premierul.

„Nu se mărește TVA peste 19% și nu se modifică pentru alimente și medicamente. Dacă la cluburi nu este 5% și este 19%, presupun că nu este o nenorocire”, a mai comentat șeful Guvernului.

Marcel Ciolacu a vorbit despre eliminarea unor excepții fiscale, susținând că măsurile propuse vor face posibilă încadrarea în deficit.

„Nu vorbim de noi taxe, de austeritate, vorbim de reduceri de cheltuieli în sectorul bugetar, vrem să ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală. Vorbim de scoaterea unor excepții”, a spus el.

În privința taxării microîntreprinderilor, Ciolacu a spus că este una dintre problemele ridicare de Comisia Europeană și se caută soluții cu Ministerul de Finanțe pentru acest lucru.

HotNews.ro a transmis LIVE declarațiile premierului.

Șeful guvernului a mers în prima sa vizită la Bruxelles, după preluarea mandatului, pentru a negocia cu reprezentanții Comisiei Europene creșterea deficitului bugetar, fără a pierde banii europeni. România își asumase o țintă de deficit de 4,4%, însă acum vrea să-l crească la 5,5%.