Preşedintele USR Cătălin Drulă a anunţat, joi, că USR va iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului PSD-PNL dacă Marcel Ciolacu îşi asumă răspunderea pentru creşterea taxelor. Drulă a precizat că moţiunea de cenzură va reuni toate forţele democratice din Parlament, fără implicarea partidului extremist AUR.

Ciolacu la motiunea de cenzuraFoto: Hotnews

„Vom face evident tot ce ţine de noi să ne opunem creşterilor abuzive de taxe. Dacă va exista această asumare de răspundere, vom chema alaturi de noi toate forţele democratice din Parlament pentru o moţiune de cenzură. USR nu se va alia cu AUR pentru o moţiune de cenzură”, a anunțat Cătălin Drulă, potrivit news.ro.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă de Parlament şi să pice Guvernul sunt necesare 234 de voturi „pentru”, însă este posibil ca USR, partidul Forţa Dreptei şi alţi parlamentari neafiliaţi să nu aibă semnăturile necesare depunerii acestei moţiuni de cenzură.

Pentru depunerea unei moțiuni de cenzură este nevoie de semnăturile a o pătrime din numărul total al parlamentarilor, mai exact 117 semnături. USR are în prezent 64 de parlamentari. Dacă s-ar adăuga parlamentarii (15) Forței Dreptei conduse de Ludovic Orban și parlamentarii REPER (20) s-ar aduna 103 semnături.

UDMR are 29 de parlamentari însă foarte rar a acceptat să-și depună semnăturile pe moțiuni de cenzură.

De partea cealaltă Coaliția PSD-PNL au o majoritatea confortabilă 276 de parlamentari.

Și AUR anunță că depune moțiune de cenzură

Reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor anunță propria moţiune de cenzură deși sunt departe de a avea numărul necesar de semnături. Printr-un comunicat de presă AUR anunță că va iniția demersul împotriva Guvernului condus de Marcel Ciolacu, imediat după începerea sesiunii parlamentare.

"Reprezentanţii AUR fac apel la toate forţele politice care se declară în opoziţie faţă de guvernul Ciolacu – Ciucă să susţină moţiunea de cenzură a Alianţei pentru Unirea Românilor şi să contribuie la eliberarea politică şi economică de sub dominaţia acestei coaliţii antinaţionale”, se arată în comunicatul de presă transmis de AUR.

AUR are în Parlament 12 senatori și 28 de deputați, în total 40 de semnaturi insuficiente pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în deschiderea şedinţei Executivului, că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii. „Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament. Nu mă sperie nimic! Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem”, a spus şeful Executivului.