Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că prin propunerile din Ordonanța austerității Guvernul face o „tentativă de asasinat cultural cu premeditare” și că i-a zis premierului Marcel Ciolacu că ar trebui „să le arunce la coșul de gunoi, pentru că acolo le este locul”.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

El a mai spus că Guvernul a declarat ”război” culturii, iar propunerea ca autorităţile locale să sprijine din venituri proprii activităţi şi instituţii culturale este a cuiva care ”probabil că nu a fost niciodată la un concert şi este puţin probabil să fi văzut în viaţa sa un teatru sau un muzeu din interior”.

Ce spune Kelemen Hunor:

  • „În așa zisul proiect neasumat, Guvernul a declarat, recent, război culturii, propunând ca, în viitor, autoritățile locale să poată cheltui până la 7,5% din veniturile proprii pentru susținerea activităților și instituțiilor de cultură, religie și sport.
  • În primul rând, cel care a inventat acest lucru probabil că nu a fost niciodată la un concert și este puțin probabil să fi văzut în viața sa un teatru sau un muzeu din interior.
  • În al doilea rând, România se află, în prezent, printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește sprijinul pentru cultură. Acest sprijin pentru cultură nu depășește cu mult jumătate de procent din PIB-ul național în țara lui Brâncuși și Enescu. Această sumă mică urmează acum să fie tăiată și mai mult, prin ordin de la Guvern, contrar intereselor și nevoilor comunităților locale.
  • Ceea ce intenționează să facă Guvernul este o tentativă de asasinat cultural cu premeditare. Cine atacă cultura este capabil de orice. Cine atacă cultura va ajunge mai devreme sau mai târziu la concluzia că cărțile nu sunt bune tipărite, ci mai degrabă trebuie arse!
  • Acum o săptămână i-am cerut premierului să renunțe la aceste măsuri de austeritate. Pur și simplu să le arunce la coșul de gunoi, pentru că acolo le este locul! I-am expus toate argumentele mele. Prim-ministrul mi-a promis că va ține cont de aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”, a scris Hunor pe Facebook.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis o adresă către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în care atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care măsurile fiscale anunţate de către Executiv vor fi aplicate, atunci 61% din instituţiile publice de cultură vor fi desfiinţate, potrivit documentului obţinut de News.ro.

Zeci de organizații profesionale și ONG-uri în cer Guvernului să renunțe la propunerile din Ordonanța austerității, privind domeniul cultural. Ele subliniază că propunerile vor duce la periclitarea patrimoniului cultural și la deprofesionalizarea acestor instituții, în condițiile în care și așa sunt puțini specialiști.

HotNews.ro a semnalat că Guvernul vrea să treacă Direcțiile Județene pentru Cultură de la Ministerul Culturii la Consiliile Județene/Consiliul General al Municipiului București, începând cu 1 ianuarie 2025. Prevederea apare în draftul unuia dintre proiectele de ordonanță menite să reducă cheltuielile bugetare, demers calificat de premierul Marcel Ciolacu drept „reforma sistemului bugetar”. Specialiștii în conservarea patrimoniului, contactați de HotNews.ro, atrag atenția că măsura este un conflict de interese și, dacă va fi adoptată, va duce la distrugeri ale clădirilor de patrimoniu. În plus, aceste direcții au un buget minuscul și sunt subfinanțate, deci nu se va face nicio economie importantă la buget.