Liderii Coaliției și ministrul Finanțelor au ajuns, joi, la un consens privind anumite măsuri fiscale care ar urma să se regăsească în viitoarea ordonanță. Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că social-democrații și liberalii au negociat pe mai multe măsuri care au creat controverse în mediul economic și au fost convenite variante de compromis.

Marcel Ciolacu și Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / George Calin

Măsurile convenite de PSD și PNL:

  • la microîntreprinderi până în 300.000 lei se va plăti impozit de 1%, peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei se va plăti 3% pe cifra de afaceri.
  • mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din valoare totală a mașinii.
  • taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. Este în discuție să se elimine valoarea luată pe credit și să se impoziteze valoarea adusă de proprietar.
  • se menține impozitul pe dividende la 8%.
  • se menține eliminarea facilităților fiscale pentru agricultura și construcții.
  • se introduce impozit pe venit pentru ITT, pentru veniturile de peste 10.000 de lei.
  • la PFA pentru CASS se păstreaza plafoanele de 6, 12, 24 de salarii dar ce depășește se plătește la venitul real. Plafoanele la CAS se mențin ca în prezent.

Discuțiile și negocierile în Coaliție nu s-au încheiat, iar variantele prezentate mai sus sunt convenite între liderii PSD și PNL, susțin sursele citate. Discuțiile vor continua și în perioada următoare, iar ordonanțele privind reducerea cheltuielilor și introducerea unor noi măsuri fiscale ar putea fi adoptate de guvern undeva la sfârșitul lunii august, mai spun sursele citate.

De precizat este că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, va merge într-o vizită de lucru la Bruxelles după 21 august, pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene pe tema ordonanţelor de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare şi măsurilor fiscale, înainte de aprobarea acestora în guvern.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu va merge la Bruxelles la sfârșitul lunii pentru a renegocia cu oficialii europeni creșterea deficitului bugetar pentru România la 5%, susțin sursele HotNews.ro.

Coaliția PSD-PNL a discutat pe baza unui document propus de ministerul Finanțelor, care prevedea printre altele creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii. Discuțiile dintre PSD și PNL au fost unele tensionate și generat atacuri între PSD și PNL.

Măsurile fiscale pe care trebuie să și le asume guvernul au creat tensiuni și nemulțumiri între PSD și PNL. Liberalii s-au opus propunerilor făcute de PSD privind taxarea microîntreprinderilor sau suprataxarea proprietățiilor care depășesc suma de 500.000 de euro.

În replică, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat într-o emisiune la Aleph News că își depune mandatul de premier dacă PNL „nu înțelege situația și ce este în joc”.

Atacurile politie au continuat. Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan îl atacă pe Marcel Ciolacu si spune că liberalii nu se închină președintelui PSD. În apărarea liderului PSD a reacționat Mihai Tudose care le-a transmis tranșant partenerilor de Coaliție că dacă „vor continua să boicoteze reforma statului se merge în fața poporului, la anticipate”.