​​După o serie de atacuri între liberali și sociali-democrați, Marcel Ciolacu intervine și apără măsurile care au crescut tensiunea printre PSD-iști și PNL-iști. Șeful Guvernului spune că guvernarea este mai importantă decât „păruiala politică”, insistând că are datoria de a veni cu soluții concrete la realitățile din țară pentru care dă vina pe guvernările PNL. „Realitatea este că au fost făcute împrumuturi foarte mari în anii precedenți, iar pandemia a demonstrat o sete incredibilă pentru risipă”, susține Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reacția sa vine după o serie de postări pe Facebook făcute în ultimele zile de liberali și social-democrați. Fostul premier Florin Cîțu l-a acuzat direct pe Ciolacu, alături de PSD, că a îngropat țara în datorii și acum vrea să scoată banii de la sectorul privat. În atac a intrat și europarlamentarul PSD Mihai Tudose care a spus că „fantomele fac gălăgie până când aprinzi lumina”. Deputatul PSD George Simon a arătat și el cu degetul către „plagiatorul Ciucă se poate lăuda și cu o risipă fără precedent a banilor publici”, inspirat de Orban și Cîțu.

Ciolacu: „Scandalurile și disputele care țin de menajeria politică le las în seama altora”

Vineri, Marcel Ciolacu a venit cu replică pe Facebook.

„Actul de guvernare este mai important decât păruiala politică. Un partid responsabil se află la conducerea țării pentru a arăta că este capabil să ia decizii pentru oameni, nu pentru a-și expune în piața publică frustrările politice”, a scris șeful Guvernului, spunând că nu se va angaja „în niciun fel de conflicte care nu au legătură cu prioritățile cetățenilor”.

„Ca premier, am datoria să vin cu soluții concrete la realitățile din țară”, a afirmat Ciolacu. Și a arătat spre PNL: „Iar realitatea este că au fost făcute împrumuturi foarte mari în anii precedenți, iar pandemia a demonstrat o sete incredibilă pentru risipă” (referire directă la guvernările Ludovic Orban și Florin Cîțu).

„Datoria mea este să echilibrez situația. Lipsa de acțiune și bla bla-ul politic înseamnă, în fapt, blocarea fondurilor europene atât de necesare pentru dezvoltare. Și nu voi permite niciodată așa ceva! Nu fug de răspundere și nici nu caut vinovați în trecut. Românii îi știu mai bine pe vinovați. Rolul meu este să vin cu soluții, să asigur stabilitatea politică și economică a României, să răspund la problemele cetățenilor și să îi protejez pe cei afectați de creșterea prețurilor. De asta mă voi ocupa. Scandalurile și disputele care țin de menajeria politică le las în seama altora”, a mai spus premierul.

Ciucă: A căuta vinovați nu folosește nimănui

Cu o zi în urmă, fostul premier Nicolae Ciucă a declarat pentru PSnews că „e o perioadă dificilă, care vine după pandemie, după efectele economice ale războiului de la graniță și ale multiplelor crize internaționale” și că „reformele, atunci când sunt reale generează, inevitabil, dispute între politicieni și chiar și în societate. Doar că aceste reforme sunt necesare”.

„În opinia mea, a căuta vinovați pentru starea bugetului de astăzi și legislația aferentă nu ne duce înainte. Cui folosește azi dacă cineva îi acuză pe domnii Cîțu sau Câciu, sau dacă altcineva arată că cei trei prim-miniștri, din vremea când Liviu Dragnea conducea PSD, adică domnii Tudose-Grindeanu și doamna Dăncilă au comis greșeli în materie de politică economică și fiscală? Nimănui”, a spus Ciucă.

Context:

Ce a scris pe Facebook Florin Cîțu:

  • „Adevăruri care nu pot fi ascunse, oricât ar plăti Partidul Social Democrat:
  • Ministerul Finanțelor, condus de Ciolacu și gașca lui, a împrumutat în 2022 mai mulți bani decât au fost împrumutați în pandemie și la dobânzi de zeci de ori mai mari!
  • Mai simplu, în 2022 a fost împrumutată cea mai mare suma din istorie într-un singur an. Dar această suma o să fie depășită de 2023 care devine anul în care Ciolacu împrumută cea mai mare SUMA din istorie.
  • Niciun împrumut din perioada 2020/2021 nu a fost scadent în 2022. Toate împrumuturile reînoite în 2022 au fost făcute de guvernele Grindeanu "Ordonanță 13", Tudose "TVA defalcat" și Dancila "Supraimpozitare contracte part-time"”.

Ce a scris pe Facebook Mihai Tudose:

  • Fantomele liberale roz cu buline
  • În ultimele zile asistăm la “atacuri” suburbane la adresa Prim-Ministrului Ciolacu. Atacuri venite din partea unor “lideri marcanți” pnl..
  • Ce-i mână pe ei în luptă?
  • Deficitul bugetar? Nu… Că’ e opera lor!Și nu Ciolacu a împrumutat 100 miliarde € în ultimii trei ani…..
  • Pensiile speciale? Nuuu! Că’ au avut trei prim-miniștri… și nu președintele PSD este beneficiar de pensie specială, ci al lor!
  • Și atunci oare ce i-a apucat?!?
  • Nu cumva a început sezonul de vânătoare în PNL? Cu un scenariu în care niște băieți deștepți din PNL pun pe unii mai puțin deștepți să provoace replici de la PSD împotriva actualei conduceri PNL? Și apoi să-și valorifice experiența recentă de a schimba rapid conducerea (zic unii că prin sept)…. Iar apoi, după catastrofa PNL de la europarlamentare, să vină ei, băieții liberali deștepți și să-i radă și pe cei mai puțin deștepți și să fie ei șefi PNL când se fac listele la Parlament… eventual Guvern…. Și între timp să vrei să lași impresia că-ți pasă de țară…….
  • Dar… fantomele fac gălăgie până când aprinzi lumina…( cu moderație la consumul de energie căci ați avut “grijă” și de asta!)

Ce a scris pe Facebook George Simon:

  • Generalul plagiator șef Nicolae Ciucă este repetent la matematică! Bilanțul perioadei de guvernare liberală o putem scrie cu negru în cărțile de istorie: cea mai mare inflație din ultimii 15 de ani: anul trecut, rata anuală a inflației din România a atins niveluri fără precedent economia românească.
  • Plagiatorul Ciucă se poate lăuda și cu o risipă fără precedent a banilor publici, cu o explozie a numărului de bugetari: PCR-ul (pile – cunoștințe – relații) a funcționat de minune pentru liberalii care s-au grăbit să-și asigure locuri călduțe pentru neamuri.
  • Plagiatorul Nicolae Ciucă n-a avut de unde să se „inspire” pentru că și predecesorii lui, Orban și Câțu au fost la fel de neispirați. A reușit să „bifeze” doar scandaluri și eșecuri: reforma pensiilor speciale și ratarea aderării la Schengen, creșterea datoriei publice și o escaladare a deficitului bugetar.
  • Grav este că generalul plagiator șef Nicolae Ciucă ştie foarte bine ce a lăsat şi mai ştie că, dacă nu aplicăm ACUM măsurile de reducere a cheltuielilor statului şi cele privind sistemul fiscal, vom rata cea mai mare şansă de dezvoltare a #României.