​Ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, face presiuni pentru schimbarea politicii Israelului față de partidul AUR din România, care a avut poziții antisemite și a negat Holocaustul, scrie ziarul israelian Haaretz.

George SimionFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Până de curând, ambasada Israelului la București avea o politică oficială de a nu avea niciun contact cu AUR. Acum, Cohen a cerut ministerului să reevalueze acest lucru, sub presiunea personalităților politice israeliene de dreapta care au lucrat îndeaproape cu AUR în ultimul an. Printre cei care fac eforturi pentru a stabili legături cu AUR se numără Yossi Dagan, un lider al mișcării de colonizare din Cisiordania, și câțiva reprezentanți proeminenți ai partidului Likud, scrie sursa citată.

În ultimul an, noul lider al partidului, George Simion, a încercat să-și îmbunătățească imaginea publică prin stabilirea unor legături cu politicienii de dreapta israelieni și minimizând latura antisemită a AUR. Simion a acordat recent un interviu pentru Israel Hayom sub titlul „Memorialul Holocaustului – nu face parte din jocul politic”. În interviu, Simion l-a comparat pe Antonescu cu alți dictatori români, precum regele Carol al II-lea și dictatorul din epoca comunistă Nicolae Ceaușescu, încercând să minimizeze rolul unic al lui Antonescu în Holocaust, mai scrie Haaretz.

Publicația israeliană a cerut explicații Ministerului de Externe. „Până de curând, nu au existat contacte între ambasada Israelului în România și AUR, din cauza declarațiilor unora dintre membrii săi care glorificau criminalii de război care au comis crime împotriva evreilor în timpul Holocaustului. Liderul partidului a întreprins recent eforturi pentru a-și schimba abordarea față de Israel și lumea evreiască, inclusiv declarații de acceptare a responsabilității României în timpul Holocaustului, denunțând antisemitismul și descriindu-l pe tiranul Ion Antonescu drept criminal de război. Drept urmare, Ministerul de Externe și ambasada din România examinează, cu asistența Yad Vashem și a altor autorități, dacă aceasta este o schimbare reală care să permită o nouă politică față de acest partid”, a răspuns biroul lui Eli Cohen la solicitarea Haaretz.