​Kelemen Hunor a anunțat miercuri că UDMR nu va vota Guvernul Ciolacu. Anunțul vine, previzibil la o zi după ce PNL și PSD au lăsat UDMR în afara Palatului Victoria, iar Nicolae Ciucă a anunțat că oamenii Uniunii din eșalonul doi al ministerelor vor fi dați afară.

Kelemen HunorFoto: Inquam Photos / George Calin

Kelemen Hunor a explicat din nou că responsabilitatea ruperii relației din Coaliție cu UDMR aparține PNL care nu a vrut să cedeze sub nicio formă Ministerul Mediului. El a precizat că varianta Mediu și Energie a fost „pusă pe masă” de el la sedința de marți cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Potrivit liderului UDMR, premierul desemnat a făcut două oferte pentru UDMR și trei pentru PNL astfel încât Uniunea să rămână în guvern. „Cine spune că nu a fost asa nu spune adevărul”, a spus Kelemen.

Declarațiile lui Kelemen vin după ce Nicolae Ciucă a spus că vina aparține, de fapt, UDMR.

„Am spus foarte clar că PNL a avut ca primă opţiune de negociere rămânerea în protocol. În momentul în care nu s-a putut asta, s-a ales opţiunea ca fiecare dintre celelalte două partide, PNL şi PSD, să ofere un minister UDMR-ului. În aceste discuţii, când a fost vorba despre ce poate să ofere PNL şi a fost şi solicitarea UDMR pentru ministerul Dezvoltării, a fost ministerul Energiei. Un minister pe care l-am dat. Aici a ieşit din joc puterea noastră de a oferi şi deschiderea la dialog”, a spus Ciucă.

Eșalonul doi al UDMR din ministere pleacă și el

Oamenii UDMR din eșalonul doi al guvernului, respectiv secretarii de stat și șefii de Agenții, vor pleca, a anunțat liderul PNL, Nicolae Ciucă.

„În momentul de faţă, este clar că nu se mai regăsesc în Guvern. Când vorbim de reprezentarea în Guvern, vorbim de reprezentarea celor două partide şi, desigur, pe anumite funcţii se vor regăsi reprezentanţi ai minorităţilor, pentru că există acest acord politic de susţinere parlamentară cu minorităţile naţionale", a spus Ciucă.

Ulterior, fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că secretarii de stat ai Uniunii vor pleca odată cu miniștrii UDMR.