Lăsat în afara Guvernului, Lucian Bode, secretar general al PNL, va fi consolat cu funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Bode, ministru de Interne în Cabinetul Ciucă, nu se va regăsi și în guvernul pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, îl va conduce în următorul an și jumătate.

Lucian BodeFoto: Inquam Photos / George Călin

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că în şedinţa grupurilor parlamentare ale partidului s-a decis ca Lucian Bode să fie vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

  • „Acum, la nivelul grupului deputaţilor, s-a luat decizia ca domnul secretar general să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Ca atare, există o echilibrare între activitatea guvernamentală şi activitatea politică la nivelul PNL”, a spus Ciucă, întrebat de ce Lucian Bode nu se mai regăseşte în noul guvern.

El a mai susținut că „PNL şi-a asumat participarea la guvernare cu miniştri care reprezintă componenta profesională prin care să îndeplinească obiectivele guvernamentale”.

  • „De la bun început am asumat că putem avea o activitate politică cât se poate de intensă. Fără rezultate la guvernare, obiectivele noastre politice nu pot fi îndeplinite. (...)
  • Când vorbim de politică, vorbim de rezultate la guvernare, de cealaltă parte rezultate în activitatea politică. Am luat decizia să mergem cu profesionişti în guvern şi de cealaltă parte să ne ocupăm de tot ce înseamnă activitate politică”, a susținut Ciucă, devenit președinte al Senatului, marți, la o zi după ce și-a depus mandatul de premier pentru a-i lăsa locul lui Marcel Ciolacu.

În Guvernul Ciolacu, Ministerul Afacerilor Interne va fi condus de Cătălin Predoiu, mutat de la Justiție, care va fi preluată de Alina Gorghiu.

În luna ianuarie, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Comisia s-a autosesizat după ce PressOne, sub semnătura jurnalistei Emilia Șercan, a publicat o analiză potrivit căreia teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.

Bode a deschis mai multe procese împotriva Universității „Babeș-Bolyai”, cerând, printre altele, suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a decis că teza sa este plagiată, dar și suspendarea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi.

Până acum, Lucian Bode a piedut trei dintre aceste procese, conform jurnalistei Emilia Șercan, cea de la care au pornit acuzațiile de doctorat. El a susținut că a fost victima unei campanii politice „mizerabile”, duse împotriva sa de USR și de „asociații USR”.