Nominalizarea candidatiilor la Primaria Capitalei le da batai de cap principalelor partide. De mai bine de trei luni, se discuta aprins. La PSD, taberele sunt impartite: Marian Vanghelie - sustinut de Geoana si Mitrea - se bate cu Sorin Oprescu, protejatul lui Iliescu si Nastase. Luni se anunta sedinte furtunoase, iar castigatorul va fi decis de Comitetul Executiv al PSD. Conducerea PD-L se chinuie sa-si convinga oamenii sa candideze, o decizia fiind amanata pana la sfarsitul lunii martie. In schimb, liberalii au transat repede problema - Ludovic Orban vrea sa candideze, dar anuntul oficial intarzie sa apara.

Candidatura lui Marian Vanghelie la Primaria Capitalei, anuntata de presedintele PSD, Mircea Geoana, a provocat vineri reactii in interiorul partidului. Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase cer conducerii partidului respectarea scorului obtinut in sondajele comandate de PSD.

“Este o hotarare a organizatiei municipale, Vanghelie fiind presedintele. In paralel am realizat un sondaj si am stabilit, de principiu, ca la nivelul municipiilor-resedinte de judet vom face sondaje si in functie de cum se plaseaza cei care vor sa candideze vom lua decizia in Biroul Permanent National. Unele sondaje sunt in curs, dar este clar ca Sorin Oprescu este pe primul loc in toate aceste sondaje", a declarat Vacaroiu.

La randul sau, Adrian Nastase - sustinator al lui Sorin Oprescu - a declarat ca nu intelege motivele propunerii lui Marian Vanghelie pentru Primaria Generala.

Potrivit statutului PSD, validarea candidaturilor pentru primariile resedinte de judet se face de catre Comitetul Executiv al partidului. La sedinta Biroului Politic de luni se asteapta o dezbatere aprinsa pe aceasta tema si stabilirea datei pentru convocarea CEX.

Vanghelie se bate, Oprescu nu se lasa

Desi a obtinut un procentaj mic in sondajul intern, Marian Vanghelie a facut presiuni in interiorul partidului pentru a fi nominalizat la primaria Capitalei in defavoarea lui Sorin Oprescu. Sustinut puternic de Mitrea si Geoana, Vanghelie nu este dorit garda veche a partidului - Iliescu, Nastase, Vacaroiu - care vor sa-l impuna pe Sorin Oprescu.

Vanghelie dat cu pumnul in masa si a transat problema amenintand PSD ca nu mai finanteaza campania electorala. Mitrea si Geoana au facut presiuni la organizatiile de sector care, in final, l-au nominalizat pe Vanghelie.

Pe de alta parte, Sorin Oprescu, care a iesit pe primul loc in sondajele interne ale partidului, nu a renuntat la lupta si intentioneaza sa candideze chiar independent pentru Bucuresti.

Candidati pierduti pe drum

Initial, la PSD, postul de edil al Capitalei nu a starnit prea mare interes. La inceputul anului au fost vehiculate numele vicepresedintilor Cristian Diaconescu, Victor Ponta si Titus Corlatean, apoi numele lui Marian Vanghelie si Sorin Oprescu.

Cristian Diaconescu a intrat in vizorul presedintelui Mircea Geoana dupa ce a declarat in presa ca ar putea sa candideze la functia de presedinte al PSD. Pentru a scapa de Diaconescu, Geoana a incercat sa-l forteze sa candideze la primarie. Garda veche a PSD, mai exact Ion Iliescu si Adrian Nastase, la rugamintile lui Diaconescu, a facut presiuni si Geoana a fost nevoit sa renunte.

Pe de alta parte, Victor Ponta a anuntat ca vrea sa candideze pentru primaria Capitalei. Intentia lui Ponta a avut la baza o confruntare mai veche cu Marian Vanghelie. Neprimind sustinere in interiorul partidului, Ponta a renuntat.

Titus Corlatean a refuzat categoric sa candideze, motivand ca deja a preluat mandatul de europaralmetar.

Liderii PD-L fug de primaria Capitalei

In timp ce social-democratii se bat pe candidatura pentru Bucuresti, la PD-L nu se inghesuie nimeni. Dupa ce Adrian Videanu si Liviu Negoita, cei mai mai bine cotati in sondaje, au refuzat sa candideze, democrat-liberalilor le-au ramas doua solutii: Vasile Blaga si Razvan Murgeanu.

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat vineri la Realitatea Tv ca ar putea fi candidatul PD-L pentru functia de primar al Capitalei.

Intrebat daca va candida pentru functia de edil al Bucurestiului, Blaga nu a negat. "Eu sunt hotarat sa candidez.... dar ideea este sa nu procedam ca si PSD. Facem analiza pentru a obtine maximum. S-ar putea chiar sa fiu candidat", a admis secretarul general al PD-L.

Conducerea PD-L a anuntat ca o decizie oficiala va fi luata pe 31 martie, dar este posibil ca la sedinta Biroului Politic al partidului de luni, 24 martie, sa se faca public candidatul.

Abandonul lui Videanu

Adrian Videanu a anuntat ca nu mai doreste un al doilea mandat de edil-sef. Mai mult de-atat, a dat de inteles ca vrea sa se retraga din viata politica. Videanu este nemultumit ca in ultimii trei ani nu a beneficiat de sprijinul public al partidului sau al presedintelui Basescu.

Pe de alta parte, Liviu Negoita nu este interesat nici el de fotoliu de primar general, declarand ca vrea sa-si continue proiectele la primaria sectorul 3. Pusa in dificultate, conducerea PD-L a facut presiuni publice asupra lui Adrian Videanu, incercand sa forteze canidatura acestuia, fara rezultat insa.

Singurii ramasi disponibili sunt secretarul general al PDL, Vasile Blaga, si viceprimarul capitalei Razvan Murgeanu.

Liberalii il incalzesc pe Orban

In vreme ce PSD si PD-L se cearta sau isi cauta in continuare asul castigator, liberalii merg pe mana actualului ministru al Transporturilor, Ludovic Orban. Chiar daca nu au finalizat sondajele interne comandate, sigura candidatura anuntata la PNL este cea a lui Ludovic Orban.

Cum primarul sectorului 1 Andrei Chiliman a anuntat ca vrea sa-si prelungeasca mandatul la primaria de sector, liberali par decisi sa mearga pe mana actualului ministru al Transporturilor.

Si PNL ar putea sa anunte la sedinta Biroului Politic de luni candidatul oficial.