Senatul s-a reunit, marţi, în plen, pentru alegerea preşedintelui acestui for. Coaliţia de guvernare l-a susținut pentru această funcţie pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, care cu o zi în urmă a demisionat de la șefia Guvernului, pentru a-i lăsa locul lui Marcel Ciolacu. Ciucă a fost ales rapid președinte al Senatului.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / George Călin

11:00Nicolae Ciucă a fost ales președinte al Senatului, cu 88 de voturi pentru și 16 împotrivă.

10:25 A început votul pentru alegerea președintelui Senatului.

10:12 Senatorul USR Radu Mihail a declarat de la tribuna plenului că „rotativa este o mascaradă” și că partidul său o susține pe Anca Dragu pentru funcția de președinte al Senatului.

10:09 Senatorul Daniel Fenechiu anunță că PNL îl propune pe Nicolae Ciucă pentru funcția de președinte al Senatului.

10:07 Vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu anunță că pe ordinea de zi a ședinței se află un singur punct, alegerea președintele Senatului.

Votul este secret, cu buletine și este nevoie de votul majorității senatorilor, mai exact 69. PSD și PNL au împreună 85 de senatori, cu alte cuvinte validarea lui Nicolae Ciucă în fruntea Senatului este doar o formalitate.

Nicolae Ciucă nu a dorit să rămână premier interimar până la instalarea noului guvern, astfel că acesta va fi ales preşedinte al Senatului, fiind susținut de coaliție pentru această funcție, ședința fiind convocată la doar o zi de la demisia acestuia din funcția de premier și de la declanșarea rocadei guvernamentale.

În prezent, Senatul este condus interimar de Alina Gorghiu, după ce în 29 iunie 2022 Florin Cîţu a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului.