Liderii Coaliției negociază termenii în care va avea loc rotativa. După consultarea cu liderii PSD din teritoriu, Marcel Ciolacu a declarat duminică că partidul său vrea să continue colaborarea cu UDMR. Ciolacu a declarat public că le va propune liderilor Uniunii ca în viitorul Guvern să preia Ministerul Energiei şi Ministerul Fondurilor Europene. La câteva ore diferență, Kelemen Hunor a anunțat că nu acceptă oferta făcută de PSD.

Kelemen Hunor alaturi de Nicolae Ciuca si Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Cornel Putan

Liderul UDMR Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat la ieșirea de la discuția cu premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu, că are mandat să nu accepte pierderea ministerului Dezvoltării, dar a precizat că „nu a plecat de la masa negocierilor”

  • „Am acceptat comasarea Sportului, am acceptat să fie IMM-urile la Economie, să reducem structura guvernamentală. Colegii mei mi-au dat mandat să cerem respectarea protocolului.Dacă rămânem cu Dezvoltarea și ceva similar cu Mediul putem să negociem.
  • Oferta de Energie și MIPE sau Sănătate a existat de vineri. Știau că aceste două ministere nu sunt acceptabile, să ieșim cu totul din protocol. Care ar fi argumentul să acceptăm să lucrăm la ministere impuse?
  • Suntem la masă, discutăm în continuare acest lucru. Până când președintele Iohannis nu îl desemnează pe domnul Ciolacu rămânem în această formulă.
  • În momentul în care Marcel Ciolacu este nominalizat, desemnat de preşedintele Iohannis să formeze Guvernul, atunci este responsabilitatea lui de a închide discuţiile. Până atunci, este un acord şi UDMR nu pleacă de la guvernare, nu pleacă de la masă. Putem să fim împinşi, asta este categoric da, dar noi benevol nu avem niciun motiv să plecăm”, a spus Kelemen.

Înaintea ședinței Coaliției, Marcel Ciolacu a declarat că PSD dorește să continue colaborarea cu UDMR la guvernare, propunerea social-democraţilor fiind ca UDMR că preia ministerele Energiei şi Fondurilor Europene.

"A fost o discuţie pentru a continua colaborarea cu UDMR. Colegii mei sunt total de acord pentru a continua această colaborare şi s-a venit şi cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o să am, cred, astăzi, împreună cu domnul prim ministru Nicolae Ciucă şi cu domnul preşedinte Kelemen Hunor, ca UDMR să preia Ministerul Energiei şi Ministerul Fondurilor Europene - două ministere foarte importante. Din câte cunoaştem noi au şi persoanele potrivite pentru conducerea acestor ministere. (...) Este o abordare nu neapărat pe ministere, ci în funcţie de persoanele cele mai potrivite", a declarat Ciolacu după o întâlnire cu lideri ai PSD la Vila Lac, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă asta înseamnă că nu se va mai respecta protocolul semnat în 2021 dintre PSD și PNL, Ciolacu a spus: "Un acord politic este pentru a crea o majoritate parlamentară, nu pentru a împărţi anumite lucruri. Noi avem un acord politic în care am creat o majoritate. (...) Contextul de acum un an şi jumătate era unul, contextul de acum este altul şi încercăm să maximizăm în funcţie de persoanele cele mai potrivite de a conduce anumite ministere".

Ce au discutat social-democrații în spatele ușilor închise / Oferta neoficială făcută UDMR-ului de către PSD

Ciolacu i-a informat duminică pe liderii PSD de stadiul negocierilor cu PSD și UDMR. Potrivit surselor Hotnews.ro Ciolacu i-a întrebat pe social-democrații ce ministere doresc în viitorul Guvern și dacă doresc menținerea UDMR la guvernare. Din discuțiile purtate, social democrații doresc să păstreze ministerul Transporturilor dar și să continue și parteneriatul cu UDMR.

Sursele citate susțin că liderilor UDMR li s-a propus o ofertă și pentru situația în care părăsesc guvernarea. Mai exact, PSD le-a propus să continue colaborarea la nivel parlamentar în schimbul menținerii în funcții a actualilor secretarii de stat și șefii de agenții pe care îi are UDMR.

Un scenariu de rezervă

Un alt scenariu luat în calcul de Marcel Ciolacu este ca după ce va fi desemnat premier de către președintele Klaus Iohannis, să-și asume responsabilitatea pentru numirea oamenilor în viitorul Guvern în sensul în care să negocieze direct cu liderii PNL și UDMR pentru împărțirea portofoliilor. Cu alte cuvinte, Nicolae Ciucă ar fi degrevat de responsabilitatea negocierii portofoliilor din viitorul Guvern.

De altfel, liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, duminică după prima rundă oficială de discuții cu PSD și PNL, că Uniunea nu pleacă de la guvernare și nici de la masa negocierilor ci așteaptă ca Marcel Ciolacu să fie desemnat să formeze Guvernul pentru că atunci este responsabilitatea lui de a închide discuţiile”.

Reamintim că negocierile purtate zile acestea au loc în contextul în care președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor Coaliției Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să demareze procedurile pentru efectuarea schimbării de putere, cu alte cuvinte să facă cât mai repede rocada.

„Li s-a oferit două soluții: fie se pune în aplicare rocada astfel încât PSD să preia șefia Executivului și se face schimbul ministerelor, fie se merge mai departe cu același premier și se schimbă miniștrii pentru anumite portofolii. Oricum ar fi, Iohannis le-a cerut să dea un răspuns și să pună în aplicare soluția în maxim două săptămâni, până la finalul sesiunii parlamentare”, au declarat sursele citate.

Protocolul semnat în 2021 de către PSD și PNL prevedea ca rocada să aibă loc la sfârșitul lunii mai în 2023 și cele două parte urmau să facă schimb de portofolii. Mai exact, PNL urma să cedeze PSD-ului funcția de premier iar social democrații cedau ministerele Transporturilor și cel al Finanțelor către PNL.

Discuțiile și negocierile pentru rocadă au început încă din debutul anului 2023 când PSD și-a exprimat public dorința să păstreze ministerul Transporturilor. În luna mai negocierile s-au blocat după ce s-a pus în discuție renegocierea protocolului. Pentru a păstra portofoliul de la Transporturi, social-democrații le-au sugerat liberalilor să preia Ministerul Mediului de la UDMR. Liberalii au cerut ministerul Dezvoltării în schimb de la UDMR, iar negocierile au fost blocate după de liderii Uniunii au refuzat.

Miza cea mare atât pentru PSD, cât și pentru PNL este să obțină ministerele care vor anunța finalizarea unor proiecte, care gestionează banii publici și organizează alegerile electorale. În acest sens Ciolacu și Ciucă, sub bagheta lui Klaus Iohannis, și-au revendicat ministere cheie, în timp ce UDMR nu vrea să renunțe la ministerul Dezvoltării ci mai degrabă e dispus să plece de la guvernare.