La cinci ani de la referendumul eșuat pentru familie, decizia Curții Europene a Drepturilor Omului privind drepturile familiilor formate din persoane de același sex din România a reaprins o discuție sensibilă la noi.

Pride Parade la Cluj-NapocaFoto: Shutterstock

Decizia nu a fost însă explicată clar în spațiul public, ceea ce a lăsat loc vocilor radicale pentru a-și pune în scenă deturnările. Așa și cu AUR, care a cerut, pe 29 mai, Guvernului României să conteste decizia CEDO. O zi mai târziu, George Simion a plusat și a anunțat că AUR a depus în camerele parlamentului o declarație politică pentru susținerea „familiei naturale”.

Am stat de vorbă cu Iustina Ionescu, avocata asociației ACCEPT, unul dintre ONG-urile care luptă pentru drepturile minorităților sexuale în România, organizație care s-a și ocupat de reprezentarea celor 21 de cupluri care au reclamat România la CEDO.

Am vrut să aflăm răspunsul la câteva întrebări esențiale: este România obligată să respecte această decizie? Înseamnă asta că vom legaliza căsătoriile de același sex? Care sunt pașii următori și ce se întâmplă dacă nu facem nimic?

Citește mai mult pe Panorama.ro