Dincolo de greva din educație cu care se confruntă Guvernul, în plan politic amânarea rocadei guvernamentale resetează de la zero negocierile pentru formarea viitorului Executiv. Surse din interiorul Coaliției au declarat pentru HotNews.ro că rocada guvernamentală ar trebui să se facă până la sfârșitul lunii iunie în caz contrar, PSD și PNL riscă să se confrunte cu o criză politică generată din interiorul propriilor partide.

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la CotroceniFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Rocada guvernamentală se va face până la sfârșitul sesiuni parlamentare (sfârșitul lunii iunie) în caz contar, se va declanșa o criză politică. Marcel Ciolacu va avea de dat explicații social-democraților, iar liberalii nu își doresc să mențină guvernarea în contextul actual”, au explicat sursele citate.

De menționat este că negocierile pentru împărțirea portofoliilor în viitorul Guvern erau deja blocate din cauza neînțelegerilor dintre PSD-PNL-UDMR.

Dincolo de declarațiile oficiale ale liderilor Coaliției care s-au arătat dispuși să-și asume responsabilitatea guvernării, în plan neoficial se reiau discuțiile pentru împărțirea portofoliilor.

Cum se repoziționează PSD

Sursele HotNews.ro susțin că soluționarea grevei din educație va merge în paralel cu noi negocieri politice pentru rocada guvernamentală. De altfel, Marcel Ciolacu le-a transmis liberalilor că este dispus să revină la respectarea protocolului și să renunțe la ministerul Transporturilor cu o excepție: să se mențină reducerea numărului de portofolii de la 20 la 18, prin comasarea a două ministere.

Cu alte cuvinte, PSD pare dispus să cedeze ministerul Transporturilor, dar pe formula de 18 ministere, iar PNL ar pierde un portofoliu acela de la Antreprenoriat. Social-democrații s-au repoziționat și mai spun că nu sunt de acord cu plecarea UDMR de la guvernare.

„Nu ne-am înțeles, deci revenim la respectarea protocolului. Noi vrem păstrarea UDMR la guvernare chiar dacă avem cu PNL majoritate în Parlament. Vine un an electoral, este nevoie de votul UDMR”, au explicat surse oficiale din PSD.

Liberalii surprinși de amânarea rocadei

De partea cealaltă, liderii PNL din teritoriu au aflat de amânarea rocadei prin anunțul făcut de Iohannis la televizor în urmă cu o zi. Liberalii urmau să se întâlnească în week-end la vila Lac pentru a discuta împărțirea portofoliilor în viitorul Guvern.

Neoficial, liberalii sunt nemulțumiți de faptul că Marcel Ciolacu a cerut amânarea rotativei guvernamentale și îi acuză pe aceștia că nu doresc să rezolve criza socială.

Oficial, purtătorul de cuvând al PNL, Ionuț Stroe, a precizat că PNL îşi asumă responsabilitatea guvernării până în ultima zi de mandat.

„Blocajul din educație trebuie să își găsească soluțiile, de la cei care aleg să își respecte angajamentele și să își asume actul guvernării, cu bune și cu rele. Este chiar indicat ca premierul Nicolae Ionel Ciucă să gestioneze această criză, fiind omul care a dovedit echilibru și maximă seriozitate în multe momente dificile”, scrie Stroe pe pagina sa de Facebook.

Rocada guvernamentală - moment cheie în perspectiva alegerilor din 2024

Rocada guvernamentală este un moment cheie pentru liderii PSD și PNL în perspectiva alegerilor din 2024. PSD va prelua guvernarea prin nominalizarea lui Marcel Ciolacu premier, iar PNL are nevoie de garanții și asigurări că vor merge împreună și după alegerile din 2024.

Totodată, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă trebuie să vină în fața liderilor social-democrați și liberali cu funcții cu greutate în aparatul administrativ central, funcții și portofolii care să fie vizibile pentru viitoarea campanie electorală.

Reamintim că negocierile s-au blocat după ce PSD și PNL le-au cerut liderilor UDMR să renunțe la ministerul Mediului. Pentru a păstra portofoliul de la Transporturi, social-democrații le-au sugerat liberalilor să preia ministerul Mediului de la UDMR. Propunerea a fost preluată de PNL, iar negocierile au fost blocate după de liderii UDMR au refuzat.

Miza cea mare atât pentru PSD, cât și pentru PNL este obțină ministerele care vor anunța finalizarea unor proiecte , care gestionează banii publici și organizează alegerile electorale. În acest sens Ciolacu și Ciucă sub bagheta lui Klaus Iohannis și-au revendicat ministere cheie, în timp ce UDMR riscă să se mulțumească cu ministere mai puțin importante sau să renunțe la guvernare.