Numărătoarea inversă pentru formarea noului guvern ridică tensiunea în Coaliție. UDMR a plecat de la negocieri joi după ce PNL a cerut Dezvoltarea, minister pe care Kelemen Hunor nu vrea să-l cedeze. PSD nu renunță la Transporturi, care, dacă s-ar respecta protocolul, ar reveni PNL. Negocierile continuă.

Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu, Kelemen HunorFoto: Guvernul Romaniei

UDMR nu vrea să părăsească coaliţia de guvernare, fiind chiar de acord cu comasarea Ministerului Sportului cu un alt minister, dar nu înţelege de ce nu poate continua să deţină Ministerul Dezvoltării, mai ales că nu este parte a acordului politic privind rotativa, semnat de PSD şi PNL, a declarat Antal Arpad, unul dintre liderii Uniunii.

Liderii PSD, PNL și UDMR trebuie să ajungă la un consens până săptămâna viitoare când premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze.

Numărul de ministere în Guvernul Ciolacu ar urma să fie unul redus față de actuala structură. În aceste condiții, fiecare dintre partide vrea să-și asigure portofolii de forță, cu mulți bani. În acest context, ochii sunt pe Transporturi pe care și le doresc și PSD, și PNL, Dezvoltare pe care UDMR vrea să-l păstreze cu orice preț, precum și Mediul pe care Uniunea l-ar ceda însă.

Înaintea discuțiilor de joi, Kelemen Hunor a declarat că nu există vreo intenție a UDMR de a ieși de la guvernare”.

19:30UDMR nu vrea să părăsească coaliţia de guvernare, fiind chiar de acord cu comasarea Ministerului Sportului cu un alt minister, dar nu înţelege de ce nu poate continua să deţină Ministerul Dezvoltării, mai ales că nu este parte a acordului politic privind rotativa, semnat de PSD şi PNL, a declarat primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad András.

„Noi nu suntem parte a acelui acord şi ni s-a spus "trebuie reduse ministerele". Am spus: „Am înţeles, susţinem şi acest lucru, să se reducă numărul de ministere, inclusiv un minister de la UDMR, Ministerul Sportului, să fie integrat într-un alt minister". Şi această solicitare a venit în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL declara că PNL nu doreşte să ia de la UDMR Ministerul Dezvoltării, ceea ce este cu atât mai ciudat. Nu ştiu ce se va întâmpla, vom vedea", a adăugat Antal Arpad.

17:52 UDMR a părăsit negocierile după ce liberalii le-au cerut să cedeze ministerul Dezvoltării, susțin sursele HotNews.ro. PSD vrea să păstreze Transporturile, iar PNL dorește la schimb un alt minister puternic și revendică ministerul dezvoltării.

16:18 „Ultima ofertă de azi pentru UDMR este funcția de vicepremier, ministerul Dezvoltării și un ministru delegat”, susțin sursele HotNews.ro.

16:08 Potrivit surselor citate în discuțiile purtate zilele acestea PSD și PNL le-au propus liderilor UDMR să rămână în viitorul Guvern cu funcția de vicepremier și să-și mențină Ministerul Dezvoltării pentru Cseke Attila. Liderii UDMR nu au dat un răspuns în acest sens, negocierile continuă, dar le-au precizat liderilor PSD și PNL că nu își doresc ieșirea de la guvernare.

„Nu avem niciun motiv să ieșim de la guvernare. Nu există o astfel de intenție din partea noastră”, a declarat pentru HotNews.ro liderul UDMR, Kelemen Hunor, înaintea ședinței Coaliției de joi.

15:56 Potrivit unor surse, a existat un impas în timpul discuțiilor din cauza insistentei PSD de a rămâne cu Transporturile care, potrivit protocolului, ar reveni PNL. .

Liderii celor trei formațiuni politice Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Nicolae Ciucă, Lucian Bode și Kelemen Hunor negociază la Palatul Victoria structura noului Guvern.

În timp ce PSD și PNL s-au înțeles să modifice protocolul semnat în decembrie 2021 astfel încât fiecare să-și mențină ministerele pe care și le doresc, UDMR este în corzi și este presat să cedeze din portofoliile pe care le deține.

În contextul în care Marcel Ciolacu a anunțat că își dorește o reducere a portofoliilor din Guvern dar și o reducere a numărului de secretari de stat, UDMR riscă să piardă ministerul Tineretului și Sportului care ar urma să se comaseze cu ministerul Familiei.

De asemenea, liberalii doresc să preia Ministerul Mediului, deținut în prezent de Tancos Barna.

Reamintim că în prezent UDMR are un post de vicepremier și trei portofolii: Dezvoltarea, Mediul și Sportul.

Liderii UDMR au anunțat public că doresc o discuție punctuală, pe comasare a ministerelor, la negocierile pentru formarea noului Executiv.

Potrivit surselor HotNews.ro susțin că în discuțiile purtate zilele acestea PSD și PNL le-au propus liderilor UDMR să rămână în viitorul Guvern cu funcția de vicepremier și să-și mențină Ministerul Dezvoltării pentru Cseke Attila. Liderii UDMR nu au dat un răspuns în acest sens, negocierile continuă dar le-au precizat liderilor PSD și PNL că nu își doresc ieșirea de la guvernare.

„Nu avem niciun motiv să ieșim de la guvernare. Nu există o astfel de intenție din partea noastră”, a declarat pentru HotNews.ro liderul UDMR, Kelemen Hunor, înaintea ședinței Coaliției de joi.

De unde au început negocierile

Portofolii PSD

  • premier
  • vicepremier - Marian Neacșu
  • Transporturi - Sorin Grindeanu
  • Muncă - Marius Budăi ?
  • Agricultură - Ionuț Barbu (protejatul lui Paul Stănescu)
  • Sănătate- Alexandru Rafila
  • Familie și Sport - Gabriela Firea
  • Apărare - Angel Tîlvăr
  • Cultură - Lucian Romașcanu / sau UDMR

Portofolii PNL

  • vicepremier- Nicolae Ciucă
  • Secretariatul General al Guvernului - Mircea Abrudean (protejatul lui Emil Boc)
  • Interne -???
  • Finanțe - Cosmin Marinescu (consilier prezidențial) / Alexandru Nazare (senator PNL)
  • Fonduri Europene - Marcel Boloș
  • Energie - Virgil Popescu
  • Comunicații - Sebastian Burduja
  • Educație - Ligia Deca
  • Externe - Bogdan Aurescu
  • Economie- ???

Portofolii pentru UDMR

  • Vicepremier - Kelemen Hunor
  • Dezvlotare - Cseke Attila

Reamintim că există un calendar pentru efectuarea rocadei. Premierul Nicolae Ciucă urmează să-și depună mandatul pe 26 mai. Președintele Klaus Iohannis va face consultări cu partidele parlamentare, iar pe 29 mai va anunța numele noului premier. Marcel Ciolacu va propune lista de miniștri negociată în Coaliție și urmează audierile în Parlament. Potrivit calendarului pe 31 mai va fi validat noul Guvern.