​Ne îndreptăm vertiginos către o prăpastie bugetară de 100 de miliarde de lei. Atât se conturează a fi deficitul bugetar pe 2023. Cu 30 de miliarde peste cât era prevăzut în construcția bugetului. E vorba de faimoasa gaură bugetară care a crescut între timp de la 20 la 30 de miliarde de lei.

Cătălin DrulăFoto: USR

Dacă ne uităm la ordonanța austerității recent adoptată, vedem că presupusa reducere a cheltuielilor statului e făcută în bătaie de joc. Pe calculul optimist al Guvernului, ordonanța recuperează cel mult a șasea parte din această sumă - vreo 5 miliarde de lei. Asta, dacă vor reuși să se țină de cuvânt.

De ce așa puțin? De ce așa târziu? Pentru că PSD și PNL nu vor să-și supere clienții și politrucii plasați în locuri călduțe pe banii statului. Adică pe banii noștri.

Avem zeci de agenții și institute inutile, care toacă anual sume impresionante, fără să ofere nimic societății. Asigură însă posturi bine plătite pentru prietenii politici.

Salariile acestor oameni sunt uneori uriașe. Statul nu are fonduri, așa că se împrumută.

Și se împrumută la dobânzi uriașe.

Un bun exemplu de căpușă bugetară este Academia Oamenilor de Știință din România. Numai pentru AOȘR plătim 10 milioane de lei anual.

Pentru cine plătim? Păi, să vedem.

Plătim, de exemplu, pentru Ecaterina Andronescu, fost ministru în mai multe rânduri și una dintre principalele responsabile pentru starea actuală a educației din România. Sau pentru Anghel Stanciu, fost deputat PSD și PRM, condamnat definitiv la șase luni închisoare pentru corupție. Alt peremist remunerat pe banii noștri e Dan Zamfirescu – un om care declară senin că e mândru în calitatea sa de fost colaborator al Securității.

Plătim și pentru a oferi încă o platformă fostului președinte Ion Iliescu, declarat „membru de onoare” al AOȘR. Nu e clar cum se împacă „onoarea” AOȘR cu acuzația de săvârșire de crime împotriva umanității căreia domnul Iliescu trebuie să îi răspundă în fața instanțelor.

În 2021, când USR a fost la guvernare, am reușit să oprim finanțarea pentru această academie falsă. Banii s-au dus către alte proiecte: școli, spitale, drumuri.

Din 2022 au deschis din nou robinetul de bani către foștii securiști sau politicieni înscriși în această academie ca să primească, pe viață, indemnizații din bani publici.

Din bugetul anual de aproape 10 milioane de lei al pseudo-academiei „oamenilor de știință” se poate asigura masa caldă la școală pentru peste 650.000 de copii sau se pot asigura resurse pentru a ține la școală 1.456 de copii sărăci.

Lista agențiilor inutile continuă cu Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, care risipește anual două milioane de lei, Institutul Român pentru Drepturile Omului, cu un buget anual de aproape trei milioane de lei, sau cu Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, care are un buget de trei milioane în fiecare an.

Ce fac ele pentru români? Nimic.

Singurul lucru pe care aceste instituții inutile îl produc sunt găuri la buget.

USR a lansat recent campania „Oprim Jaful din Banii Publici” și va veni în fiecare săptămână cu exemple concrete: ce, cât și de unde trebuie tăiat, ca să introducem criteriul bunului-simț în alocarea resurselor publice.

Contribuabilul român are dreptul să știe cum i se cheltuie banii, are dreptul să ceară redirecționarea acestor fonduri către nevoi reale ale societății. Campania va continua până când statul român va înțelege care este ordinea reală a priorităților.

Într-o vreme în care prețurile sunt scăpate de sub control, astfel de cheltuieli sunt nu numai o dovadă de iresponsabilitate, ci și de cinism.

Complicitatea între guvern și clientela politică trebuie eliminată. Ferm și fără excepții.

Ciolacu și Ciucă știu bine că demagogia nu umple găuri bugetare. Când obligă românii să plătească pentru politrucii lor, o fac conștient și fără remușcări.

Nu așa se guvernează o țară.

Puteți susține demersul nostru pentru buna guvernare pe oprimjaful.ro, unde prezentăm toate aceste exemple. Guvernul poate pretinde că nu aude și nu vede doar până la un punct.

Banii economisiți pot fi folosiți pentru rezolvarea unor probleme reale, pentru a ține copiii sărăci la școală, pentru construirea de spitale și autostrăzi, pentru reducerea taxelor pe muncă.

Cătălin Drulă, președintele USR