Președintele Klaus Iohannis spune că nu este implicat în negocierile din Coaliție pentru noul guvern, însă se așteaptă ca acestea să se finalizeze cât mai repede.

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la CotroceniFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Chestiunile legate de împărțirea ministerelor se negociază între partide. Însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare”, a declarat miercuri șeful statului.

Negocierile pentru noul guvern care urmează a fi condus de liderul PSD Marcel Ciolacu au început.

PSD și PNL s-au reunit marți în ședințe simultane la finalul cărora Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ieșit să-și prezinte mandatele de negocieri.

Ambii au spus că vor reducerea numărului de ministere și secretari de stat. Cât privește portofoliile, totul este negociabil.

„Mandatul are două elemente principale: menținerea în protocol și orice ieșire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor”, a spus Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu a anunțat că îl vrea în continuare pe Sorin Grindeanu la Transporturi, portofoliu care ar reveni PNL potrivit protocolului. Liberalii însă, potrivit unor surse din partid, vor renunța, dar vor rămâne în schimb cu fondurile europene, finanțele și justiția.

Întrebat dacă va face parte din Guvernul condus de Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă a spus că nu a luat o decizie. Surse din partid susțin însă că actualul premier va rămâne în Guvern ca vicepremier și ministru de Interne.