Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiect de lege inițiat de ministrul de Interne Lucian Bode și de premierul Nicolae Ciucă. Proiectul a fost amendat față de varianta inițială și a fost reintrodusă amenda pentru tulburarea liniștii publice. Totodată acesta conține pedeapasa cu închisoare pentru „participarea la o încăierare și pentru faptele care tulbură ordinea şi liniştea publice și amenințări și atingeri grave aduse demnităţii persoanei.

Lucian Bode și Nicolae CiucăFoto: AGERPRES

Proiectul a fost adoptat de deputați cu 177 de voturi "pentru, 76 de voturi contra, şi o abţinere.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.286/2009, în sensul instituirii unei noi situaţii în care legitimă apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Amedamentul propus de ministrul de Interne Lucian Bode prevede că „participarea la o încăierare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Un alt amendament propus de Bode prevede ca "fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

Ce prevede noul proiectul amendat fața de varianta inițială

  • fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Dacă această faptă este comisă de o persoană care are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol via?a, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
  • faptele de ultraj comise asupra unui poliţist sau militar, precum şi asupra personalului silvic învestit cu exerciţiul autorităţii publice, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.
  • ameninţarea, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârşite împotriva unui judecător sau procuror aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.
  • limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime atunci când au loc acte de lovire sau orice acte de violenţă sau fapte prin care se produc leziuni traumatice. În prezent, lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. În cazul faptelor săvârşite în aceste condiţii acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu, prevede un alt amendament.
  • se majorează cu o treime limitele speciale ale pedepsei atunci când faptele prevăzute în art. 193 din Codul penal, referitoare la lovire sau acte de violenţă au vreuna dintre următoarele consecinţe: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav şi permanent; avortul; punerea în primejdie a vieţii persoanei.
  • limitele speciale ale pedepsei de majorează cu o treime şi în cazul următoarelor fapte săvârşite asupra unui minor: fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă; efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane.

Opoziția anunță că va contesta proiectul la CCR

Deputatul USR Stelian Ion a criticat proiectul de lege, anunţând că există posibilitatea contestării acesteia la Curtea Constituţională.

"Eu m-aş uita la colegii liberali care, în anii 2019, 2018, îşi purtau paşii prin Piaţa Victoriei şi se pozau acolo şi erau acuzaţi de către unii politicieni de la putere, pe vremea aceea, de tulburarea liniştii publice. Dacă ar fi fost să se discute pe vremea aceea despre majorarea pedepselor la această infracţiune, ar fi luat foc. Atâta ipocrizie e greu de imaginat. În realitate statele autoritare, statele în care democraţia este grav afectată, acelea au tendinţa ca la fiecare eveniment care se întâmplă să mărească pedepsele, uitând că de sute de ani aproape s-a demonstrat foarte clar că nu mărirea pedepselor e atât de importantă, cât aducerea cu fermitate în faţa legii a celor care au greşit. De aia n-au mai putut de de grija victimelor infracţiunilor cu violenţă liderii PNL, liderii PSD când colegii ai noştri au fost agresaţi zilele trecute - n-au luat atitudine, n-au zis absolut nimic", a arătat Stelian Ion.

a aberaţiile astea se ajunge când "doctori" în nimic şi acuzaţi de plagiat care fug de lege ca dracul de tămâie ajung să legifereze şi să facă Codul Penal în România. Îi invit pe colegii care sunt nemulţumiţi de această lege să discutăm oportunitatea contestării la Curtea Constituţională a acestei legi", a transmis Stelian Ion.

Deputatul AUR George Simon a susţinut că de astăzi "România este o dictatură", în condiţiile în care "protestele vor fi restricţionate".

George Simion: "De astăzi, oficial, România este o dictatură. Aţi pus pumnul în gură Opoziţiei, luându-ne dreptul la cuvânt - asta urmează în Biroul permanent - şi legea Ciucă-Bode pentru a restricţiona protestele, cu tulburarea liniştii publice, intră în vigoare. Societatea civilă, atâta cât există, care s-a manifestat împotriva acestei legi, să ia notă cu privire la democraţii Nicu şi Marcel".

Proiectul a fost respins de Senat iar Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.