Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă că se discută permanent la Bruxelles despre problema dragării canalului Bâstroe. Politicianul spune că acest lucru a fost confirmat de Comisia Europeană în răspunsul dat la interpelarea sa.

Victor Negrescu, europarlamentar PSDFoto: AGERPRES

„Comisia Europeană admite, în răspunsul dat la interpelarea pe care am adresat-o, că discută în permanenţă situaţia canalului Bâstroe şi a dragării cu partea ucraineană şi că este un subiect european de interes la Bruxelles. Reprezentanţii executivului european consideră că acordurile internaţionale trebuie să fie respectate în această privinţă şi că poziţia României trebuie luată în considerare pe acest subiect”, a scris Victor Negrescu, miercuri, într-o postare pe Facebook.

Comisia admite că a propus includerea canalelor Bâstroe şi Sulina în reţelele de transport europene, ca urmare a solicitărilor venite din partea Ucrainei, dar că reprezentanţii României s-au opus acestui lucru de îndată ce ţara noastră a fost consultată în baza articolului 172 din Tratatul de Funcţionare al UE, a afirmat europarlamentarul PSD.

„În data de 14 iulie 20225, Comisia a adoptat hărțile orientative revizuite din Ucraina, adăugând noi componente de infrastructură la rețea. De la adoptarea hărților revizuite, autoritățile ucrainene au solicitat includerea canalului Chilia şi Bâstroe. În conformitate cu articolul 172 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, orientările care se referă la teritoriul unui stat membru necesită aprobarea acestuia. Comisia s-a consultat cu autoritățile române cu privire la modificarea propusă care ar afecta teritoriul României. Autoritățile române nu au sprijinit includerea acestor canale”, se arată în documentul Comisiei Europene pe care l-a publicat Negrescu.

Europarlamentarul social-democat susține că acest lucru dovedește că ministrul Transportului, Sorin Grindeanu, „a ridicat în mod corect această problematică şi că după aceste intervenţii ale Partidului Social Democrat au început demersurile comune”.

  • „Totodată, reprezentanţii executivului european salută rezultatele dialogului bilateral coordonat de Ministerul Transporturilor şi existenţa măsurătorilor comune, recunosc importanţa problemelor de mediu, pe care declară că le evaluează în detaliu, şi susţin nevoia de dialog între ambele state în găsirea soluţiei corecte.
  • Iată un exemplu pozitiv prin care un subiect de interes pentru România a fost ridicat la nivel european.
  • Comisia a ajuns să se implice şi să asculte punctul nostru de vedere, solidaritatea faţă de Ucraina a continuat, iar temele extremei drepte au fost destructurate printr-o acţiune coerentă la care am fost bucuros să particip inclusiv prin această interpelare”, a mai scris Victor Negrescu.

Adina Vălean: Scandalul Bâstroe nu se vede la Bruxelles

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat, sâmbătă, că pentru Bruxelles scandalul Bâstroe nu există.

Întrebată, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, dacă este un arbitru în scandalul Bâstroe, Adina Vălean a explicat că acest scandal nu există la Bruxelles.

„Scandalul Bâstroe nu se vede în niciun fel la Bruxelles, nu există. La Bruxelles nu există, nu, pentru că nu am fost solicitaţi în mod expres”, a declarat comisarul european pentru Transporturi.