Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, consideră că este necesară o reducere a numărului de ministere după rotaţia guvernamentală şi susţine reintegrarea Ministerului Antreprenoriatului în Ministerul Economiei, dar şi comasarea Ministerului Familiei cu cel al Sportului.

Marcel Ciolacu și Sorin GrindeanuFoto: Agerpres

"Eu susţin o reducere a numărului de ministere. Eu am 7 secretari de stat la Ministerul Transporturilor. Am spus-o şi preşedintelui meu de partid, Marcel Ciolacu, şi am spus-o şi prim-ministrului, dacă tot vorbim de ordonanţă cu reduceri de cheltuieli, hai să începem şi de la reduceri de ministere, nu doar secretari de stat. Să ştiţi că eu ştiu foarte bine cum s-a făcut această hartă a secretarilor de stat. Sunt vreo 200 acum, urmare a negocierilor celebre. Şapte secretari de sunt, nu doar la transporturi, care oricum e unul dintre cele mai mari ministere. Uitaţi, şapte secretari de stat la MIPE (Ministerul Investiţiilor şi proiectelor Europene, n.r.), şapte secretari de stat la Mediu", a afirmat Sorin Grindeanu duminică, la Digi 24.

În context, acesta a arătat că Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului poate funcţiona foarte bine în Ministerul Economiei, în timp ce Ministerul Familiei se poate comasa cu Ministerul Sportului.

"Nu văd de ce am avea un Minister al Antreprenoriatului, Turismului ş.a.m.d. când poate să funcţioneze foarte bine, aşa cum a funcţionat, în Ministerul Economiei. De asemenea, mi se pare foarte mult să existe un Minister separat Familie, Tineret, poate Familie, Tineret şi Sport. Eu am spus, sunt totuşi anumite anumite componente care în mod clar pot fi reduse dincolo de numărul de secretari de stat. Şi susţin punctul ăsta de vedere. L-am spus acum două zile la Constanţa, alături de Adina Vălean (comisarul european pentru transporturi, n.r.), şi-l voi susţine zilele următoare la posibilele negocieri. Chiar cred că se poate, vă spun. Conduc un minister cu şapte secretari de stat, trei PSD, trei PNL, unul UDMR. Cam mult", a subliniat vicepremierul Sorin Grindeanu.

Pe de altă parte, acesta a exclus o alianţă a PSD cu AUR la viitoarele alegeri şi a precizat că şi-ar dori ca partidul din care face parte să câştige singur alegerile.

"PSD-ul nu face alianţe cu AUR. Eu nu cred că va face cineva cu AUR. Mai ales după comportamentul pe care l-am văzut în această săptămână. Aşa ceva nu se poate întâmpla. Ce am văzut în această săptămână în Parlament şi nu doar în Parlament. Eu cred că şi Jandarmeria trebuia să aibă o altă atitudine în faţa Parlamentului. S-a blocat circulaţia, am mers la votul final şi n-am putut să intru pe intrarea normală, a trebuit să ocolim, să intrăm pe alte alei la Parlament. Plus ce au păţit colegi parlamentari, am văzut lucrul ăsta, nu-i posibil şi mă delimitez total. Nu există, din acest punct de vedere, vreo intenţie a PSD-ului să facă pe termen scurt, pe termen lung, cum vreţi dumneavoastră o alianţă cu acest partid, iar eu mă voi opune total la aşa ceva", a subliniat Grindeanu.

Cum a evoluat după Revoluție dimensiunea Guvernelor României

Primul Guvern de după 1989, cel condus de Petre Roman, avea 28 de miniștri și 4 vicepremieri. Erau vremuri tulburi, în care România începea să exerseze democrația. Guvernul Roman a încheiat cu o mică reformă în urma căreia au rămas 21 de ministere. La 31 de ani după, viitorul Cabinet Ciucă va avea 22 de membri. Cel mai ”aerisit” cabinet a fost cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu (16 ministere), iar cel mai stufos a fost cel condus de Adrian Năstase (30 de ministere). Spre comparație, Polonia are 16 ministere la o populație de 38 de milioane de locuitori. E drept, cabinetul bulgar are 18 miniștri la circa 7 milioane de locuitori, iar Executivul ungar are 13 miniștri la cei 7 milioane de cetățeni.

Mai jos, numărul de portofolii ale cabinetelor care s-au perindat la conducere de-a lungul perioadei 1990-2021. Au fost eliminați din calcul premierii interimari, care nu au stat mai mult de câteva zile la șefia Executivului. De exemplu, viitorul premier, Nicole Ciucă, s-a mai aflat ca interimar la conducerea Guvernului vreme de două săptămâni, în decembrie anul trecut, între Guvernele Orban și Cîțu. Premieri interimari au mai fost Mihai Fifor sau Mihai Cîmpeanu, dar câte două săptămâni, perioade prea scurte pentru a reuși să reformeze Executivul.

Graficul de mai jos reprezintă Guvernele României după numărul de membri:

In Guvernul Petre Roman (I), existau de pildă ministerul minelor, ministerul chimiei sau ministerul industriei lemnului. În fine, pe atunci stăteam bine la capitolele respective. Al doilea guvern Roman avea în componență miniștri responsabili cu orientarea economică (Dijmărescu), cu calitatea vietii sau cu activitatea industrială și comercială (Vătășescu).