Liderii PSD si PNL s-au intilnit din nou, joi seara, la Vila Lac 1 pentru a discuta despre incheirea unui acord pentru sustinerea reciproca a candidatilor in turul al doilea de scutin si a unui pact de neagresiune. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca s-a propus si o intelegere pentru o eventuala guvernare comuna dupa viitoarele alegeri generale. Din delegatia PNL au facut parte premierul Tariceanu, vicepresedintele Ludovic Orban si Dan Motreanu, iar din partea PSD au participa tMircea Geoana, Adrian Nastase si Miron Mitrea. Vila Lac 1 este pazita de jandarmi.

Discutiile dintre liderii PSD si PNL au inceput in jurul orei 17.00 si au durat pana seara tarziu.

Sursele citate spun ca aceasta ar fi ultima intilnire si ca PSD asteapta un raspuns clar din partea liberalilor. Este vorba despre incheirea unei intelegeri privind sustinerea reciproca a candidatilor in turul al doilea de scrutin in alegerile locale si a unui pact de neagresiune. Propunerea cu care vine PSD la discutii se refera si la prelungirea pactului de neagresiune in campania electorala pentru alegerile parlamentare si mai departe, in functie de scorul obtinut, incheierea unei intelegeri pentru o guvernare comuna.

Aceste teme au fost abordate si la intilnirea precedenta, dar nu s-a ajuns la un acord. Liderii PNL nu au formulat atunci un refuz categoric, cerind un termen de gindire. Reticenta liberalilor se leaga de faptul ca o colaborare transpareanta cu PSD ar fi un mesaj prost pentru electoratul PNL, ceea ce ar dezavantaja partidul.

Ulterior acestei intilniri, liderii PNL si PSD au dat unda verde incheierii unor colaborari in judete sub motivul unei administratii eficiente. La inceputul acestei saptamini, la Botosani PNL si PSD au convenit deja asupra unui pact de colaborare in alegerile locale.

Buna parte din discutii s-au axat, potrivit surselor Hotnews.ro, asupra situatiei din Bucuresti dupa anuntarea de catre Mircea Geoana a candidaturii lui Marian Vanghelie.

Social-democratii vor sa obtina din partea PNL sustinerea intr-un eventual tur doi al lui Marian Vanghelie.Lucrurile nu sint insa simple si discutiile se anunta tensionate, liberalii spunind la intilnirea anterioara ca ar putea sa sustina candidatura lui Sorin Oprescu. Acesta este considerat de PNL cu sanse mai mari si mai aproape de profilul de candidat pe care electoratul liberal l-ar putea accepta.

Desi Mircea Geoana a anuntat oficial candidatura lui Vanghelie si acesta deja a intrat in campanie, anumiti lideri din partid, cum ar fi Ion Iliescu, nu sint de acord si vor incerca luni la Biroul Permanent, unde se va face validarea candidaturii, sa forteze retragerea acestuia si numirea lui Sorin Oprescu.

Informatiile care vorbeau despre intentia lui Oprescu de a candida ca independent, au fost infirmate chiar de el. " Nu am discutat niciodata in partid sau cu Geoana o asemenea posibilitate". Pe de alta parte, Miron Mitrea, unul dintre sustinatorii vehementi ai lui Vanghelie, a declarat ca daca Oprescu doreste sa candideze ca independent trebuie sa parasesca partidul.

Surse social-democrate sustin ca Geoana a fost presat sa ia aceasta decizie si sa-l anunte pe Vanghelie de organizatia PSD Bucuresti, care a amenintat cu o razmerita. Mai mult chiar, Vanghelie a batut cu pumnul in masa si a spus ca nu va da niciun ban pentru campanie in cazul in care nu va fi propus candidat la primaria Capitalei.