Ministrul de Interne, Lucian Bode consideră că forțele de ordine au reacționat impecabil în cazul protestului AUR din faţa Parlamentului. Ministrul a ținut să precizeze că cei care criticau proiectul de lege inițiat care înăsprea pedepsele pentru tulburarea ordinii publice „astăzi îi dau dreptate”.

Lucian BodeFoto: Guvern, Facebook

„Poate că cei care criticau iniţiativa legislativă a domnului prim-ministru şi a mea cu privire la modificarea Codului Penal astăzi ne dau dreptate. Este absolut normal să asiguri cadrul legal pentru a protesta într-un mod paşnic, dar în momentul în care protestul devine unul violent, în momentul în care tu vii la protest cu muniţie, în momentul când vii la protest cu gândul şi cu mesaje de a ataca un demnitar sau orice cetăţean din ţara asta, protestul este unul violent, care trebuie să fie sancţionat pe măsură. Cred că autoritatea statului trebuie întărită, cred că legislaţia trebuie întărită în acest sens, trebuie modernizată pentru a da forţelor de ordine să acţioneze în parametrii anilor 2023, pentru că Jandarmeria funcţionează astăzi după o lege, din punctul meu de vedere, învechită”, a declarat Bode, la Oradea.

Ministrul a mai spus că este regretabil ce s-a întâmplat dar forţele de ordine au acţionat din punctul lui de vedere impecabil, nu au exagerat şi au reuşit să păstreze în siguranţă perimetrul de protecţie a Palatului Parlamentului.

Ministrul de Interne Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă au depus în Senat un proiect de lege care a creat controverse. Cei doi demnitari propuneau ​eliminarea posibilității sancțiunii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniștii publice. Aceste infracțiuni ar urma să se pedepsească doar cu închisoarea până la 7 ani.

De asemenea în cazul tulburării ordinii și liniștii publice pedepsele propuse erau cu închisoare de până la 7 ani, dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane.

De asemenea, pentru încăierare pedeapsa propusă este de până la trei ani de închisoare.

​Nouă organizații non-guvernamentale au atacat proiectul de lege propus de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, precizând că propune „sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare”.

Senatorii din Comisia Juridica au amendat proiectul de lege și au introdus un amendament care prevede că faptele de tulburare a ordinii și liniștii publice pot fi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

La începutul lunii mai, proiectul de lege a picat la vot în Senat din cauză că nu au fost întrunite suficiente voturi pentru o lege organică dar acesta urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este cameră decizională.