Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a reacționat, marți, după ce UDMR a acuzat că la rotaţia premierilor PNL ar vrea să preia Ministerul Mediului: „Poziţia mea este de ministru pe patru ani”.

​​Tanczos BarnaFoto: Agerpres

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat luni că formațiunea sa ia în calcul varianta ieșirii de la guvernare dacă va pierde Ministerul Mediului în favoarea PNL, adăugând că liderii maghiari au aflat despre această intenție abia ieri.

Întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, despre afirmaţia liderului deputaţilor UDMR, ministrul Mediului a spus că „discuțiile sunt discuții”.

  • „Poziţia mea este de ministru pe patru ani. Aşa am venit în 2020, din decembrie şi până acum nu s-a schimbat nimic.
  • Discuţiile sunt discuţii, informaţiile pe surse sunt informaţii pe surse.
  • În momentul de faţă, rotativa, în forma semnată, nu ne priveşte şi până la sfârşitul lunii cu siguranţă se vor lămuri toate aspectele neclare.
  • Noi ne-am asumat aceste ministere, inclusiv Ministerul Mediului, dar nu numai, şi Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Sportului, ni le-am asumat într-un mandat de patru ani pentru a face performanţă şi pentru a implementa programe, pentru a genera politici publice în folosul cetăţenilor. Şi noi, până nu se schimbă ceva, ne ţinem de treabă”, a declarat Tanczos Barna.

Întrebat dacă UDMR ia în considerare să iasă de la guvernare în cazul pierderii unor ministere, ministrul Mediului a spus că el nu poate discuta „despre dacă şi poate”.

  • „În momentul de faţă nu există o asemenea solicitare certă, o decizie din acest punct de vedere. Vedem. Săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare se vor clarifica toate.
  • Toate opţiunile sunt pe masă şi pentru rotativă, dacă se ajunge la o altă discuţie, reluăm discuţiile probabil de la zero”, a adăugat ministrul Mediului.

La sfârșitul lunii aprilie președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că formațiunea sa dorește să rămână la guvernare după schimbarea premierului, amintind că aceasta a intrat la guvernare în 2020, în contextul pandemiei de COVID-19 și a numeroase probleme urgente.

Comentariile sale au venit după ce UDMR a pierdut locurile sale în conducerea ANRE în favoarea PSD și PNL, lucru ce a declanșat un scandal în interiorul coaliției de guvernare.