USR acuză trocul PSD-PNL care pun sub control pentru următorii ani instituții-cheie ale statului. Ultima pe listă este ANCOM, unde coaliția îl susține pentru a prelua șefia pe fostul șef PSD al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Cătălin Drulă, președintele USRFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„ANCOM, instituția care reglementează sectorul comunicațiilor în România și care ar trebui să vegheze asupra unei piețe de zeci de miliarde de lei, rămâne sub controlul PSD pentru încă șase ani, după ce PSD și PNL s-au înțeles cum să-și împartă conducerile ANRE și ANCOM. La ANRE a fost instalat „omul lui Virgil Popescu”, la ANCOM urmează Valeriu Zgonea, un pesedist cu ștate vechi”, se arată într-un comunicat al USR.

Partidul condus de Cătălin Drulă acuză că nu se respectă procedurile legale, comisiile pentru audierea lui Zgonea făcându-se contrar regulamentului, iar dosarele candidaților au ajuns la membrii comisiilor parlamentare cu doar câteva ore înainte de ședință.

„În loc să se vindece de ciumă, PSD se îmbolnăvește mai rău: refuză să îi fie audiat candidatul pentru presedinția ANCOM, sperând ca, astfel, incompetența să fie ținută sub preș. ANCOM, o autoritate cu rang de minister și cu responsabilități critice în zona de comunicații și digitalizare, este dată pe mâna unui politruc care nu are absolut nicio legatură cu domeniul pe care va trebui să îl reglementeze”, declară deputatul USR Radu Miruță.

Valeriu Zgonea este la un pas de a se instala la șefia ANCOM. Fostul lider PSD al Camerei Deputaților, instalat de cinci ani la Institutul național de cercetare în Informatică (ICI), este audiat luni de comisiile parlamentare și urmează ca marți să fie votat de plen.