Liderii coaliţiei, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi liderul UDMR Kelemen Hunor se întâlnesc, luni, pentru noi discuții privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, care ar urma să intre săptămâna aceasta în şedinţa de guvern precum şi despre rotaţia premierilor şi o posibilă renegociere a portofoliilor stabilite în protocolul semnat în urmă cu un an şi jumătate. În următoarea perioadă, atât PNL, cât şi PSD urmează să convoace forurile de conducere pentru a stabili mandatul de negociere în coaliţie.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: Agerpres

Nicolae Ciucă anunţa că cel târziu săptămâna aceasta va fi adoptată de către Executiv ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare, însă exclude o supraimpozitare pentru mediul privat.

Referitor la impozitarea progresivă, liderul PNL arăta că ea nu poate fi aplicată până când nu este făcută digitalizarea la nivelul Ministerului Finanţelor pentru ca instituţia să poată determina venitul global.

  • „Ordonanţa urmează să fie prezentată săptămâna viitoare în coaliţie şi în momentul în care Ministerul de Finanţe va prezenta toate datele, le vom analiza şi le vom agrea împreună cu partenerii de coaliţie, imediat, că va fi în şedinţa de miercuri a Guvernului sau într-o şedinţă de Guvern ulterioară, cert este că săptămâna viitoare vom adopta această ordonanţă.
  • Prevede o rânduială în ceea ce priveşte cheltuielile la buget şi aici ne referim la bunuri şi servicii. Ne referim la reducerea cheltuielilor pentru achiziţia de autovehicule şi mobilier şi alte cheltuieli.
  • Putem să funcţionăm şi să administrăm în continuare ţara şi fără aceste cheltuieli şi, desigur, acolo unde va fi necesar, de ce spun necesar, pentru că sunt instituţii care prin bugetul anual au deja prevăzute cifre de şcolarizare şi acolo nu putem să stopăm încadrările, dar în instituţiile unde nu va fi absolut necesar să continue ocuparea funcţiilor şi acelea vor fi stopate”, a declarat Ciucă, întrebat vineri, în Neamţ, când va fi dată ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare, conform News.ro.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, susținea că ordonanţa privind reducerea cheltuielilor bugetare nu este „o ordonanţă a austerităţii”, iar pentru a depăşi efectul mai multor crize suprapuse, atunci corect şi responsabil este ca Guvernul să vină cu „nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public”.

Liderul PSD a exclus o supraimpozitare a mediului privat, iar despre impozitarea progresivă a arătat că, deşi este susţinătorul unei astfel de măsuri, ea nu poate fi realizată până când nu va fi făcut procesul de digitalizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

PNL şi PSD trebuie să se pună de acord şi în privinţa unei renegocieri a portofoliilor, la rotaţia premierilor de la sfârşitul acestei luni. În plus, unii miniştri nu se vor mai regăsi în viitorul Executiv condus de Marcel Ciolacu.

Liderii PNL au urma să se reunească într-o şedinţă a conducerii partidului, pentru a stabili mandatul de negociere pentru preşedintele Nicolae Ciucă, la rotaţia premierilor. În plus, liderul PSD trebuie să decidă dacă va rămâne în Executiv sau va merge la Senat. Şi PSD va convoca forurile de conducere, până la sfârşitul lunii.

Premierul Nicolae Ciucă spunea, despre scenariul în care PNL este dispus să renunţe la portofoliul Transporturi la rocada guvernamentală, că elementele care ţin de detaliu sunt înscrise în protocol.