Senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă participă, joi, la o recepție organizată de ambasada Rusiei la București, la aniversarea a 78 de ani de la victoria Aliaților împotriva puterilor Axei în cel de-al Doilea Război Mondial, anunță Senatul pe pagina oficială. De altfel, Soșoacă este invitată frecvent de Valery Kuzmin la evenimentele ambasadei ruse.

Diana ŞoşoacăFoto: Agerpres
  • „În spiritul dialogului și al deschiderii care o caracterizează, doamna senator a decis să dea curs invitației de a participa la acest eveniment emblematic pentru istoria țărilor noastre.
  • Participarea la un astfel de eveniment, deși blamată de susținătorii izolării Rusiei, este un bun prilej de reluare a dialogului pe o serie de teme sensibile rămase nesoluționate și care constituie în continuare sursa neîncrederii dintre poporul român și cel rus”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Senatului.

Pe pagina de socializare a ambasadei Rusiei nu este postat niciun anunț privind recepția. În schimb, există o serie de postări care preiau narativele Kremlinului precum presupusul atac cu drone al Ucrainei asupra Kremlinului și vorbesc despre „bombardamentele continue ale Ucrainei împotriva orașelor din Donbas”.

Șoșoacă, invitat constant al ambasadorului Valery Kuzmin

În februarie, Ambasada Rusiei la București anunța că a găzduit „o recepție cu ocazia Zilei Diplomatului Rus, la care au fost prezenți reprezentanți ai corpului diplomatic, ai Parlamentului României, ai mai multor agenții guvernamentale, medii de afaceri, mass-media, ONG-uri, oameni de știință și de cultură, precum și compatrioți”.

Postarea Ambasadei Rusiei în România a venit însoțită cu numeroase fotografii de la eveniment, iar printre invitați poate fi remarcată senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă. Aceasta nu a fost la prima participare la evenimente ținute de Ambasada Rusiei după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina.

În noiembrie 2022, Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a sărbătorit Ziua Unității Naționale a Rusiei cu numeroase figuri cunoscute din România, precum senatorul Diana Șoșoacă, fostul europarlamentar Adrian Severin și „peste 20 de membri ai corpului diplomatic din statele prietenoase”.

Diana Șoșoacă, proiect de lege pentru anexarea de către România a unor teritorii din Ucraina

Reamintim că senatoarea Diana Șoșoacă a cerut anexarea prin lege a teritoriilor din vechiul regat al României, care acum sunt în Ucraina. Șoșoacă a depus la jumătatea lui martie un proiect de lege care prevede denunțarea de către țara noastră a „Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”.

Proiectul de lege „pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” depus de Șoșoacă prevede:

  • „Articolul unic se transformă în Art. 1. După Art. 1 se introduc următoarele articole:
  • Art. 2 - În temeiul art. 27 din Tratat, acesta va fi denunțat de partea română în anul 2027, cu respectarea termenului de încunoștințare de cel puțin 1 an înainte de expirarea perioadei de valabilitate.
  • Art. 3 - România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.
  • Art. 4 - După adoptarea prezentei legi și publicarea în Monitorul Oficial vor fi notificate autoritățile competente, inclusiv ONU, pentru aducerea la îndeplinire a dispozițiilor legii”.

Ucraina a reacționat anunțând că inițiază impunerea de sancțiuni împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, ca „persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.