Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus, luni după-amiază, în ședința coaliției, ca angajații de la stat care cumulează pensie cu salariu, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aprox. 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, au declarat pentru G4Media surse politice.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres

Este vorba de venitul din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF). Potrivit acestora, măsura a fost propusă din cauză că au existat situații în care pensia cu salariul (cazul Dorneanu) ajungeau la 100.000 de lei pe lună.

Liderul PSD ar fi cerut o analiză pentru a se stabili dacă măsura supraimpozitării veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui poate fi aplicată doar în sectorul public sau ea va trebui aplicată și în sectorul privat pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate.

Cu alte cuvinte, este posibil ca măsura supraimpozitării propusă de Ciolacu să fie aplicată și în sectorul privat. Potrivit surselor G4Media, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării. O decizie nu a fost încă luată în coaliție, Ministerul de Finanțe urmând să prezinte propuneri de cote de supraimpozitare.

Citește articolul integral pe G4Media

PSD mai propusese anul trecut supraimpozitarea veniturilor salariale* mai mari decât salariul Președintelui României, deși nu sunt multe asemenea salarii.

Statistica oficială arată că doar 30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al șefului statului.

Președintele României are o indemnizație brută corespunzătoare funcției de 24.960 de lei, conform informațiilor publicate de Administrația prezidențială.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii, 30.574 de români care lucrează cu normă întreagă au salarii brute în intervalul 24.961 lei - 200.000 de lei.

Care este cel mai mare salariu din România

Peste 60% dintre salariații care lucrează cu normă întreagă în România au un salariu de bază brut de până în 4.000 de lei. Dintre aceștia, o treime au salariul minim, potrivit datelor Ministerului Muncii, valabile la data de 15 iunie.

În România salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului a fost de 6.095 de lei, însă puțin peste 15% dintre salariații cu normă întreagă câștigă atât.

Cel mai mare salariu brut din România, aferent unui contract de muncă cu normă întreagă este de 192.649 de lei.

Propunerile PSD de anul trecut vizau:

1. Supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României;

2. Supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România;

3. Diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici;

4. Contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată (aceasta este, de fapt, acea taxă de solidaritate n.r.).

Potrivit PSD, povara fiscală trebuie distribuită în mod echitabil la nivelul societății. Astfel, trebuie îndeplinite concomitent două condiții esențiale: veniturile supradimensionate trebuie supraimpozitate, iar veniturile mici trebuie să beneficieze de impozite mai mici, susțin social-democrații.