Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a suspendat şedinţa de joi, după adoptarea unui amendament care rescrie principiul diversității și introduce independența față de dogmele religioase.

ministrul Educatiei, Ligia Deca Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Amendamentul a fost propus de PNL și PSD şi se referă la definiţia „diversităţii”. Potrivit acestuia, „diversitatea reprezintă respectarea şi valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, religioase, a sensibilităţii şi a empatiei, alături de întărirea şi pozitivarea imaginii de sine individuale şi colective".

Amendamentul înlocuiește termenul de "identitare" cu "religioase". Forma iniţială a proiectului Guvernul era "diversitatea - respectarea şi valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilităţii şi a empatiei, alături de întărirea şi pozitivarea imaginii de sine individuale şi colective".

Propunerea a fost adoptată de către deputații Coaliției PSD, PNL, UDMR, iar USR s-a opus.

Potrivit senatorului USR Ștefan Pălărie amendamentul aprobat este ambiguu și poate crea probleme pe viitor. „Introducerea termenului „religioase” în loc de „identitare” înseamnă că exprimarea religioasă poate fi invocată în actul de învățământ de orice minoritate religioasă de exemplu religia islamică și poate crea probleme pe viitor”, susține senatorul.

Şedinţa comisiei de învățământ a fost suspendată după ce liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a avut o discuţie cu membrii comisiei din partidele de guvernare.

Preşedintele comisiei, Natalia Intotero, a anunţat după această discuţie că şedinţa se suspendă, deoarece Ministerul Educaţiei şi-a schimbat punctul de vedere cu privire la un amendament propus de cultele religioase.

„Poziţia ministerului a fost diferită faţă de cea de săptămâna trecută, când am avut, în cadrul acestei comisii, întâlniri cu toţi cei care sunt implicaţi în educaţie - elevi, părinţi, studenţi, sindicate şi reprezentanţi ai cultelor. Aşa cum ştiţi, 13 culte recunoscute în România au făcut un document comun şi au înaintat câteva propuneri grupurilor parlamentare, dar şi Guvernului. La vremea respectivă, în cadrul acelei întâlniri, nu am observat o poziţie din partea doamnei ministru de a nu fi de acord cu discuţiile purtate aici, cu cultele. Astăzi am observat că reprezentantul Ministerului Educaţiei a spus că nu poate să spună dacă ministerul susţine sau nu susţine", a spus Intotero la finalul şedinţei.

Dezbaterile din comisia de învățământ din Camera Deputaților au fost suspendate până vineri. Potrivit surselor parlamentare, membrii comisiei i-au invitat pe reprezentanții cultelor religioase la o discuție pe tema amendamentului propus.