Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, a spus miercuri seară la Prima News, că legea pensiilor speciale va trece în această sesiune parlamentară, ea arătând că s-a ajuns la un consens şi au ajuns cu toţii, clasa politică, la concluzia că trebuie ajustate aceste pensii speciale, potrivit News.ro.

Alina GorghiuFoto: Agerpres

„Nimeni nu este de acord ca o pensie să fie mai mare decât ultimul salariu”, a spus Gorghiu dând vina pe Ministerul Muncii care a avut o lentoare în elaborarea legislaţiei.

Alina Gorghiu a declarat că în privinţa pensiilor speciale se fac ultimele consultări cu Comisia, astfel că în Camera Deputaţilor se vor face modificări, în funcţie de observaţiile primite.

”Eu am convingerea că în această sesiune parlamentară ( va fi adoptat proiectul, nr). Forma finală va fi pe baza acestui feedback instituţional”, a arătat Gorghiu, precizând că nu riscăm să pierdem banii din PNRR.

”De când avem noi acest PNRR, în presa din România auzim zilnic că se pierd bani din PNRR. (..) Nu trebuie tăiate, trebuie impozitate, trebuie găsită acea formulă, agreată, toata lumea politică am ajuns foarte clar cu toţii la concluzia că trebuie ajustate aceste pensii speciale, nimeni nu este de acord ca o pensie să fie mai mare decât ultimul salariu în plată. (..)

Ne-am asumat acest angajament de reformă a acestor pensii. De data aceasta se analizează toate opţiunile, formulele, ţinând cont de impactul pe care amendamentele le vor avea, mai avem puţină răbdare nu vrem să ne reproşăm că din grabă ne-am dat cu stângul în dreptul, pensiile speciale trebuie clar ajustate”, a spus ea.

Despre pensiile militarilor, Gorghiu a precizat că în opinia sa, nu sunt pensii speciale.

”În toată Europa, militarii au un statut special, dar nu în sens peiorativ, ci graţie profesiei, graţie contribuţiei la sistemul de securitate din România şi restul ţărilor, trebuie făcută analiza separat şi argumente există. (..) Cred că aici vorbim de un consens la nivelul coaliţiei”, a spus ea.

Despre declaraţiile că vom pierde 700 de milioane euro dacă nu facem reforma pensiilor speciale, Alina Gorghiu a arătat că ”a fost o oarecare întârziere, iar responsabil este Ministerul Muncii care a avut o lentoare în elaborarea legislaţiei”.

”Dacă ne uităm la tabelul cu responsabilii, în dreptul pensiilor de serviciu responsabil este Ministerul Muncii. Asta e realitatea, Când ţi-ai asumat răspunderea de ministru al muncii ştiai că ai şi pensiile de serviciu, că ai şi legea salarizării de elaborat, sunt jaloane în PNRR, va trebui să punem cu toţii umărul, să avem o lege bună, croită bine pentru că ne va afecta pe toţi”, a precizat Gorghiu.

Despre pensia de 18.000 de lei a premierului Ciucă, Alina Gorghiu a arătat că „raportat la pensia unui român, normal, aceasta poate fi considerată că e mare, dar dacă ne gândim că a fost şeful statului major, că a fost în teatrele de operaţii, şi gloanţele treceau la propriu pe lângă urechile domniei sale, este o pensie mică”.

”Nu Ciucă şi-a scris fluturaşul pe pensie, asta este legea, legile succesive pe care Parlamentul le-a votat”, a menţionat ea.