Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, miercuri, în ședință comună noua conducere a Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei. Propunerea PNL George Niculescu a fost numit în funcţia de preşedinte al instituției cu 256 de voturi „pentru” şi 24 de voturi „împotrivă”. Totodată, propunerea PSD- Gabriel Andronache a fost numit în funcţia de vicepreşedinte cu 263 de voturi „pentru” şi şase voturi „împotrivă”.

plen Parlament Foto: AGERPRES

De asemenea, Sorin Bumb şi Cornelia Sulger au fost numiţi în cele două funcţii vacante de membru în Comitetul de reglementare al ANRE. Bumb a primit 260 de voturi „pentru” şi 80 „împotrivă”, iar Cornelia Sulger a avut 244 de voturi „pentru” şi 96 de voturi „împotrivă”. Votul a fost secret cu bile.

​Parlamentarii UDMR nu au participat la ședința pentru validarea șefiei ANRE în semn de protest că au fost excluși din conducerea instituției după ce PSD și PNL și-au asigurat posturile cheie.

Cine este noul președinte ANRE - apropiat a lui Virgil Popescu

George Niculescu este în prezent secretar de stat în ministerul Energie și un apropiat al lui Virgil Popescu, susținut și de organizația PNL Constanța.

Niculescu este în prezent membru în Comitetul de supraveghere al Hidroelectrica și în consiliile de administrație ale companiilor cu capital de stat Nuclearelectrica și Administrația Porturilor Maritime SA.

Potrivit ziuaconstanta.ro, Niculescu a fost membru în consiliile de administrație de la Damen Shiyards și Romgaz.

În perioada 2020-2021, a fost director general al companiei CDG SRL din Giurgiu, specializată în producția și vânzarea de energie electrică. Între 2019 și 2020 a fost prefectul județului Constanța, anterior lucrând atât în mediul privat, cât și la Primăria Eforie și Consiliul Județean Constanța.

Niculescu și-a depus candidatura pentru funcția de președinte și a fost audiat marți de comisiile de specialitate din Parlament. Dacă va fi votat de către Parlament, Niculescu îl va înlocui pe Dumitru Chiriță, propus și susținut de PSD pe vremea lui Liviu Dragnea.

Cine este vicepreședintele ANRE - fost consilier al lui Mihai Tudose

Pentru funcția de vicepreședinte ANRE, în locul lui Zoltan Nagy-Bege (UDMR) a fost ales, la propunerea PSD, Gabriel Andronache, un apropiat de social-democratului Mihai Tudose.

Andronache a fost consilier al premierului Mihai Tudose, fost ofițer MAPN și fost director de cabinet al fostului ministru al energiei, Constantin Niţă.

Acesta a fost propus șef la Transelectrica în decembrie 2021. Printre funcţiile ocupate de Andronache s-au numărat cele de preşedinte al consiliului de admnistraţie al Curpumin, consiliul de administrație al Hidroelectrica, el participând în comisiile de privatizare ale Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz, potrivit busienessmagazin.ro.