În urma unei ședințe desfăsurate la guvern marți dimineață, liderii Coaliției, Marcel Ciolacu, Nicoale Ciucă și Kelemen Hunor, și-au propus favoriții pentru șefia Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Potrivit surselor HotNews.ro, PNL va lua funcția de președint, iar PSD funcția de vicepreședinte al instituției. UDMR va primi un post în conducerea ANCOM.

Mihai Tudose și Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Călin

Favorit pentru funcția de președinte ANRE este actualul secretar de stat din ministerul Energie George Niculescu.

Cine este favoritul pentru funcția de președinte ANRE

Potrivit surselor citate, Niculescu este un apropiat al lui Virgil Popescu, dar susținut și de organizația PNL Constanța.

Niculescu este în prezent membru în Comitetul de supraveghere al Hidroelectrica și în consiliile de administrație ale companiilor cu capital de stat Nuclearelectrica și Administrația Porturilor Maritime SA,

Potrivit ziuaconstanta.ro, Niculescu a fost membru în consiliile de administrație de la Damen Shipyards și Romgaz.

În perioada 2020-2021, a fost director general al companiei CDG SRL din Giurgiu, specializată în producția și vânzarea de energie electrică. Între 2019 și 2020 a fost prefectul județului Constanța, anterior lucrând atât în mediul privat, cât și la Primăria Eforie și Consiliul Județean Constanța.

Niculescu și-a depus candidatura pentru funcția de președinte și a fost audiat marți de comisiile de specialitate din Parlament. Dacă va fi votat de către Parlament, Niculescu îl va înlocui pe Dumitru Chiriță, propus și susținut de PSD pe vremea lui Liviu Dragnea.

Cine este favorit pentru funcția de vicepreședinte ANRE

Pentru funcția de vicepreședinte ANRE, în locul lui Zoltan Nagy-Bege și-a depus candidatura și este susținut de PSD Gabriel Andronache, un apropiat de social-democratului Mihai Tudose.

Andronache a fost consilier al premierului Mihai Tudose, fost ofițer MAPN și fost director de cabinet al fostului ministru al energiei, Constantin Niţă.

Acesta a fost propus șef la Transelectrica în decembrie 2021. Printre funcţiile ocupate de Andronache s-au numărat cele de preşedinte al consiliului de admnistraţie al Curpumin, consiliul de administrație al Hidroelectrica, el participând în comisiile de privatizare ale Transgaz, Nuclearelectrica şi Romgaz, potrivit busienessmagazin.ro.

Opoziţia acuză politizarea instituţiei

USR şi Forţa Dreptei au acuzat politizarea Autorităţii, arătând că actuala coaliţie aflată la guvernare vrea să dea credit în continuare, la vârful ANRE, oamenilor de partid.

USR îl propune pentru Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pe Radu Florin Porumb, doctor şi profesor universitar la Facultatea de Energetică a Universităţii Politenica Bucureşti şi directorul Şcolii Doctorale în Inginerie Energetică.

De partea cealaltă, Forţa Dreptei a cerut Coaliţiei aflată la guvernare să dea credit în continuare, la vârful ANRE, oamenilor de partid.

Forţa Dreptei, prin vocea deputatului Adrian Miuţescu, a transmis că ”după scumpiri fără precedent în domeniul energiei şi după ce România, ca şi întreaga Europă, s-a confruntat cu o criză energetică de proporţii, coaliţia aflată la guvernare vrea să dea credit în continuare, la vârful ANRE, oamenilor de partid”.

Comisia pentru industrii şi servicii de la Camera Deputaţilor, precum şi Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale de la Senat au dat, marţi, aviz favorabil candidaţilor pentru ocuparea posturilor vacante în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Pentru funcţia de preşedinte al ANRE candidează George Niculescu, pentru o funcţie vacantă de vicepreşedinte - Gabriel Andronache şi Nagy- Bege Zoltan, iar pentru două funcţii de membru în Comitetul de reglementare al ANRE sunt candidaţi Sorin Bumb, Cornelia Sulger, Florenţiu Grigore Vintilă, Adrian Borotea, Daniel Bogdan şi Radu Florin Porumb.

Votul în plenul reunit pentru noile numiri la ANRE va avea loc miercuri, 19 aprilie.