Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a anunțat joi, în ședința conducerii partidului, crearea unui grup de lucru care să analizeze opțiunea comasării alegerilor locale cu cele generale.

Congresul PNLFoto: AGERPRES

„Patru rânduri de alegeri în 2024 sunt multe pentru cetățeni și înseamnă cheltuieli mari de la buget. Cu această propunere vom merge la partenerii noștri de coaliție”, ar fi spus Bode în ședința PNL, potrivit surselor HotNews.ro.

După ședința PNL, premierul Nicolae Ciucă a explicat că decizia liberalilor are la bază faptul că „într-o proportie majoritară românii își doresc reducerea numărului de alegeri” și asta reiese din analizele sociologice ale partidului.

„Este o propunere pe care am discutat-o în ședința de azi și am decis ca la nivelul specialiștilor din partid să se analizeze care sunt elementele de legalitate pentru o astfel de măsură ținând cont că din sondajele efectuate într-o proportie majoritară își doresc reducerea numărului de alegeri. Din experiența a ceea ce s-a petrecut de-a lungul anilor, cu campania și alegerile propriu-zisă, putem să deslușim cât se poate de simplu că activitatea va fi ocupată cu desfășurarea acestui număr foarte mare de elegeri. Dacă va exista posibilitatea legală ca nr de alegeri să fie redus vom veni cu o soluți”, a spus Ciucă.

Potrivit sondajelor comandate de PNL, 67% dintre cei chestionați ar fi de acord cu comasarea alegerilor, iar 64% ar susține că nu ar avea dificultăți cu numărul mare de buletine de vot.

Ce cotă are PNL în sondajele comandate de liberali

Totodată, în ședința BPN, prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu a prezentat un sondaj realizat la comanda partidului de INSCOP.

Potrivit datelor prezentate PSD ar avea 29%, PNL-21%, 17%- AUR și USR-12%.

Dan Motreanu ar fi spus în sedinta PNL: „Avem un public care dorește stabilitate, un public care așteaptă măsuri liberale, în Sănătate, Educație și Agricultură. Primarii din mediul rural sunt motorul partidului și va trebui să îi sprijinim. Trebuie să avem politici țintite pentru publicul cu studii superioare din marile orașe. PNL este stabilizat în jurul a 20 la sută, dar are potențial de creștere”, potrivit surselor HotNews.ro.