Coaliția de guvernare nu are nevoie, matematic, de UDMR pentru a-și păstra majoritatea parlamentară, dar Uniunea Democrată Maghiară din România „este un factor esențial în stabilitatea acestei coaliții”, a declarat, miercuri, la Bruxelles, europarlamentarul Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara.

Iuliu Winkler, vicepresedinte al Comisiei pentru comert international a Parlamentului EuropeanFoto: Parlamentul European

„Despre viitorul coaliției de guvernare, noi suntem perfect conștienți de următorul lucru: matematic, de UDMR nu este nevoie în această coaliție. Însă, pe de altă parte, noi suntem convinși că UDMR este un factor esențial în stabilitatea acestei coaliții. Coaliții cu procente multe au mai fost în România, care nu au făcut nimic cu aceste procente” - a spus Winkler.

Referitor la rotativa de la guvernare, prin care PNL ar urma să cedeze PSD funcția de premier, Iuliu Winkler a precizat că UDMR nu este implicată în acest proces.

„Noi ne raportăm extrem de simplu la rotativa la guvernare și anume pe baza protocolului (rotativei). Protocolul se referă la PSD și PNL și nu se referă la UDMR. Protocolul a fost semnat de cei doi președinți, ai PNL și PSD, în prezența președintelui UDMR, dar fără ca noi să semnăm sau să fim parte la acest lucru. Noi sprijin înțelegerea la care au ajuns cele două partide (mai mari din coaliție). Nu scrie în protocol nimic despre ministerele UDMR, nu scrie nimic despre o evaluare generală. Nu suntem parte al acestui acord al schimbării prim-ministrului” - a mai afirmat președintele UDMR Hunedoara.

În context, el consideră că nu există „niciun motiv pentru” o eventuală reevaluare a miniștrilor UDMR, dar „astea sunt lucruri care se decid în coaliție”.

În legătură cu legea educației, UDMR își dorește adoptarea rapidă a controversatului proiect, prin angajarea răspunderii Guvernului, ocolind astfel procedura din Parlament.

„Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus să adoptăm legea învățământului prin angajarea răspunderii Guvernului, pentru că acea cavalcadă de amendamente care va veni - și avem experiența din 2014 sau când a fost ultima lege a învățământului adoptată - o parte dintre aceste amendamente vor ținti slăbirea învățământului în limbile minorităților și în limba maghiară. Dacă Parlamentul nu poate să pună pe masă în timp util această lege, ea nu se va aplica din septembrie, ci din septembrie viitor, că nu pot să dau legea învățământului în iulie, când deja trebuie să am structura noului an școlar” - a mai afirmat europarlamentarul Winkler.

În perioada aceasta, UDMR derulează o campanie de consultare a comunității maghiare din România, „despre părerea pe care o are despre performanța UDMR la guvernare, ce ar trebui să facem noi”. „Se va termina în următoarele 2-3 săptămâni, vom trage niște concluzii, pentru că s-ar putea ca ceea ce facem să nu fie înțeles pe deplin, să nu fie destul de vizibil pentru membrii comunității. Dacă ai reușit să repari un drum, cei din vecini te întreabă de ce nu mi-ai reparat și drumul meu”, a mai spus Iuliu Winkler.

Foto: Parlamentul European