Senatorul PNL Virgil Guran i-a luat marți apărarea șefului său de partid, premierul Nicolae Ciucă, susținând că acesta are „pensie de serviciu”, și nu pensie specială: „De exemplu, la MApN, pensia medie este de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”. Potrivit ultimei sale declarații de avere, premierul Nicolae Ciucă primește anual de la Armată o pensie de 214.990 de lei, ceea ce înseamnă aproape 18.000 de lei pe lună.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul PNL a făcut aceste declarații în ședința cu scandal a Comisiilor juridică, de apărare şi de muncă din Senat, care au adoptat raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale, reprezentanţii USR acuzând puterea că nu i-a lăsat să îşi prezinte punctul de vedere pe lege.

Senatorul Virgil Guran a susținut că pensiile militare sunt pensii de serviciu, și nu pensii speciale:

  • „Am văzut o afirmaţie legată de premierul Ciucă. Premierul Ciucă are pensie de serviciu. Specială e interpretată de USR, că la USR totul e special”.

El a continuat spunând că vorbesc foarte multe despre armată cei care nu au făcut armata și susținând că pensia medie de 4.000 de lei din sistemul de apărare este una de „subzistență”.

  • „Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru: în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu - pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat.
  • Vorbesc foarte mult de armată cei care nici nu au făcut armata, măcar alea şase luni (..) Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual, în care ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect.
  • De exemplu, la MApN, pensia medie este de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”, a mai susținut parlamentarul liberal.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, din vara anului trecut, premierul Nicolae Ciucă a avut în anul fiscal anterior o pensie de serviciu de la Ministerul Apărării de 214.990 de lei, ceea ce înseamnă aproape 18.000 de lei pe lună.

Câți pensionari din România au pensii de „subzistență” de 4.000 de lei

În România, 4.478.254 de pensionari din totalul de 4.775.758 au pensii de până în 4.000 de lei.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.866 lei, în creştere cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, arată datele furnizate la jumătatea lunii martie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.778 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 49% (comparativ cu 51,6% în trimestrul precedent).

În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 66.000 de persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 39.000 de persoane.