​​Cum se vede de la Cotroceni varianta renunțării la cele 3 miliarde de euro din PNRR pentru salvarea pensiilor speciale? Întrebat concret despre asta, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns tranșant. „Trebuie să vedem fondul problemei”, a spus el, preferând o explicație de principiu.

Klaus IohannisFoto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Mai exact, „sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil”.

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20 de ani ei să îşi primească pensia. Asta înseamnă să fie sistemul sustenabil şi scopul reformei acesta este – pentru a crea un sistem corect, echitabil, sustenabil. Şi exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort şi coaliţia. (...) Trebuie să ne amintim care e fondul discuţiei şi fondul discuţiei este că pensionarii au dreptul la pensia lor, una din care pot trăi, echitabilă şi care e garantată a la long”, a explicat Klaus Iohannis.

Explicațiile lui Iohannis pot fi urmărite de la minutul 12:05:

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş(PNL), a sugerat, miercuri, într-o declarație de la Guvern că România ar putea renunța la reforma pensiilor speciale. El a invocat pericolul destabilizării unor domenii de „importanţă strategică naţională”, un risc pe care ar trebui asumat politic dacă se decide să se dea curs condițiilor puse de Comisia Europeană a cărei toleranță, a comentat el, „tinde spre zero”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, într-un interviu la Europa fm, că speră ca săptămânile următoare să fie votată în Parlament legea privind reducerea pensiilor speciale, care „să fie constituțională și nu creează haos în România”.

„Este o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraţilor, la pensia din Apărare din ordine publică, din siguranţă naţională, şi ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia şi discuţiile cu Comisia Europeană trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment, noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiţia, toate Serviciile din România. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad-litteram (...)”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri la Europa FM.