Ministrul Familiei și viitoarea candidată PSD la primăria Capitalei Gabriela Firea a anunţat joi, un mega pachet legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor. Printre măsurile propuse se află reducerea TVA-ului pentru produsele destinate copiilor, vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşă şi grădiniţă și reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare pentru familiile numeroase.

Gabriela FireaFoto: AGERPRES

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Gabriela Firea înșiră o serie de propuneri legislative prin care vrea să îmbunătățească natalitatea dar nu indică și sursele de finanțare ale proiectelor anunțate.

  • TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).

  • Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.

  • Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

Pe modelul din alte state europene, lucrăm la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării. Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicat mobilității tinerilor, așa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanțiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.

  • Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame

Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitarea consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

  • Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

Pentru susținerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduse dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% și 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

  • Propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.

Program flexibil de muncă pentru părinți. Propunem posibilitatea sprijinirii părinților cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.

  • Voucher pentru tratamente stomatologice

Propunem un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

  • Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinți sunt la muncă în străinătate. În funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii.

  • Concurs Național de Proiecte Pentru Familie

Similar Concursului de proiecte studențești sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizațiile şi fundațiile. Proiectele câștigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcție de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.

Gabriela Firea anunță că este o prioritate pentru Ministerul Familiei creșterea natalității pentru că România se confruntă cu o masivă scădere demografică.

„Programul pentru sprijinirea cuplurilor infertile funcționează deja la Ministerul Familiei, însă, toate familiile au nevoie de susținere și după ce vin pe lume copiii. La Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în colaborare cu Ministerul de Finanțe, lucrăm la programe dedicate creșterii natalității și susținerii familiilor”, își încheie Gabriela Firea postarea pe pagina sa de Facebook.

De menționat este că ministrul Familiei anunță într-un filmuleț video pe Facebook că toate cele zece proiecte se află în dezbaterea ministerului pe care îl conduce și că „se află în discuții cu colegii de la Ministerul Muncii și în cel mai scurt timp tot pachetul va intra în circuitul de avizare și să ajungă apoi pe masa Guvernului”.

Gabriela Firea nu indică nicio sursă de finanțare a proiectelor prezentate.