Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că Nicolae Ciucă nu va face parte din Guvernul care va fi format după rotaţia premierilor în luna mai, pentru că acesta doreşte să devină preşedintele Senatului.

Marcel Ciolacu si Nicolae CiucaFoto: Guvern, Facebook

Marcel Ciolacu a fost întrebat la Digi 24 dacă Nicolae Ciucă va face parte, ca vicepremier şi ministru al Apărării, din Guvernul ce va fi condus de Marcel Ciolacu, după rotaţia premierilor.

„Nu. Din câte cunosc eu şi din discuţiile avute cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, domnia sa doreşte să meargă preşedintele Senatului. (...) Îmi asum ceea ce v-am spus. Vă spun ceea ce am vorbit eu cu domnul prim-ministru. Domnul Nicolae Ciucă nu cred că îşi doreşte să se mai întoarcă ministru al Apărării. Ar fi şi o debalansare a forţelor, fiindcă eu sunt preşedinte PSD, el este preşedintele PNL, s-ar crea un disconfort şi în PNL şi în PSD. Deci e un scenariu aruncat pe piaţă, nu este singurul”, a spus Ciolacu, potrivit Agerpres.

Ce implică sistemul de rotație stabilit de PNL-PSD la preluarea guvernării

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD - la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;

  • Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.