​Președintele României a călătorit în 2022 și primele două luni ale anului 2023 de 26 de ori în țară și străinătate, iar majoritatea zborurilor au avut opriri în Sibiu, potrivit unei analize Boarding Pass.

Klaus Iohannis la New YorkFoto: Presidency.ro

Sursa citată precizează că în 19 cazuri, aeronava care îl transporta pe șeful statului a făcut opriri la Sibiu de câteva zeci de minute. Este vorba de nu mai puțin de șapte vizite cu escală la Sibiu în drum spre Bruxelles, precum și alte deplasări cum ar fi în Marea Britanie, Egipt sau Statele Unite. (vezi aici toate zborurile).

​​Plecarea președintelui Klaus Iohannis cu o aeronavă privată în vizita din Japonia, relansează în spațiul public discuția despre o aeronavă oficială.

Cum arată avionul închiriat de Iohannis pentru vizita în Japonia

Boarding Pass, site specializat în ştiri din domeniul aviaţiei, a relatat că preşedintele Iohannis a mers în Japonia cu un avion privat care a plecat de la Bucureşti şi a făcut o escală la Sibiu, precum şi o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).

”Acesta este interiorul Boeingului 737-900ER(BBJ) Global Jet cu care preşedintele României călătoreşte în Japonia şi Singapore. Capacitatea sa de transport este de numai 19 pasageri. Cu acest avion, preşedintele ţării a călătorit pe ruta Bucureşti - Sibiu - Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023. Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloţii au efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan). Durata zborului dintre Bucureşti şi Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu şi Baku a fost de două ore şi 48 de minute, iar zborul dintre Baku si Tokyo a avut o durată de nouă ore”, a scris Boarding Pass în postare.