Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, a anunțat, joi, că a propus revocarea din funcţie a directorului ICR de la Londra, Catinca Nistor. Decizia vine după numeroasele critici la adresa șefei ICR Londra care a cântat într-un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce. De numele Catincăi Nistor se leagă mai multe controverse printre care și chiria plătită de statul român pentru cazarea acesteia la Londra.

Institutul Cultural RomanFoto: Agerpres

"Am înaintat o propunere de revocare a directorului ICR Londra, Catinca Nistor", a declarat Liviu Jicman potrivit News.ro.

Directorul ICR Londra Catinca Nistor a cântat pe 1 martie, într-un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce, împreună cu violoncelistul Andrei Cavassi. Prestația acesteia a generat numeroase critici în social media.

De numele Caticăi Nistor se leagă mai multe controverse. În aprilie 2022 a fost propusă și susținută de PSD în Parlament pentru numirea la șefia ICR Londra. Audierea acesteia în comisiile de specialitate ale Parlamentului a creat revolta parlamentarilor din opoziție care au atras atenția ca aceasta nu are pregătire pentru postul pe care a fost propusă.

USR a acuzat că ”PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”.

”Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023”, arătau atunci reprezentanţii USR.

După numirea pe postul de director ICR Londra, Catinca Nistor s-a remarcat la nivel public prin scandalul generat de chiria plătită de statul român pentru apartamentul în care locuiește în prezent în Marea Britanie.

La sfârșitul anului 2022, Libertatea.ro a relatat că statul român plăteşte o chirie lunară de 6.500 de lire pentru directoarea ICR Londra. Catinca Nistor ar fi refuzat apartamentul pus la dispoziţie, în care au locuit directorii anteriori.