Votul pentru numirea președintelui Autorității Electorale Permanente a fost amânat din nou din cauza neînțelegerilor dintre PSD și PNL. Toni Greblă este propunerea PSD pentru această funcție însă liberalii refuză să-l voteze pe acesta dacă la șefia AEP nu va fi numit si un vicepreședinte susținut de aceștia, susțin sursele HotNews.ro.

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă în ParlamentFoto: Inquam Photos / George Calin

Birourile Permanente reunite au decis marți retragerea numirii noului șef la AEP de pe ordinea de zi a plenului comun. Astfel, calendarul depunerii candidaturilor la AEP a fost prelungit până pe 17 martie, pe 24 martie se vor face noi audieri iar pe 28 martie se va vota noua propunere în plenul reunit al celor două camere, susțin sursele citate.

După demisia lui Constantin Florin Mitulețu Buică din funcția de președinte al AEP, PSD a făcut o nouă nominalizare în persoana lui Toni Greblă. Potrivit înțelegerii politice dintre PSD și PNL, numirea președintelui AEP revine social-democraților.

Sursele citate susțin că liberalii sunt însă nemulțumiți de faptul că Alexandru Mitulețu Buică rămâne în conducerea instituției, pe postul de secretar general al instituției (după ce acesta a dat un concurs pe funcție și l-a câștigat).

De menționat este că în 2018 Mitulețu-Buică a câștigat concursul pentru funcția de secretar general al AEP dar s-a suspendat, potrivit legii, când a fost numit președintele AEP.

Prin numirea lui Toni Grebla în funcția de președinte și după revenirea pe funcția de secretar general AEP a lui Mitulețu Buică, PSD deține controlul a două funcții cheie în timp ce PNL nu are niciun om la conducerea instituției.

Celelalte două funcții de vicepreședinte AEP sunt deținute de Zsombor Vajda susținut de UDMR și Marian Muhuleț propus de USR și numit de președintele Klaus Iohannis.

Miza controlului AEP - organizarea alegerilor în 2024

Liberalii susțin că social-democrații au făcut o „șmecherie” și i-au permis lui Mitulețu Buică să-și reia funcția de secretar general pentru a deține controlul instituției, susțin surse de la vârful PNL, pentru HotNews.ro.

Liberalii doresc ca PSD să-l retragă pe Mitulețu-Buică din funcția de secretar general al AEP și să se organizeze un nou concurs pentru acest post.

Miza numirilor la Autoritatea Electorală Permanentă trebuie privită prin contextul anului electoral 2024 când instituția va organiza toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Reamintim că pe 21 februarie, numirea lui Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente a fost amânat cu două săptămâni, la solicitarea PNL. La vremea respectivă, premierul Nicolae Ciucă i-ar fi solicitat lui Marcel Ciolacu o amânare a procedurii parlamentare pentru a se renegocia funcțiile din conducerea AEP.