​La aproape cinci luni după ce a demisionat de la Ministerul Apărării din cauza declarațiilor legate de negocierile cu Rusia ca „singura șansă” de pace în Ucraina, Vasile Dîncu a primit joi un premiu de stat din partea Kievului. E adevărat, decretul de decorare cu Ordinul Prinţului Iaroslav cel Înţelept fusese semnat de Volodimir Zelenski în luna august.

Vasile DîncuFoto: AGERPRES

​Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, i-a înmânat premiul lui Vasile Dîncu, într-o ceremonie desfăşurată la Senat.

Pe 23 august 2022, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat Decretul privind decorarea cu Premiul de stat al Ucrainei a ministrului Apărării Naţionale la acea dată, Vasile Dîncu, "pentru merite personale semnificative în consolidarea cooperării interstatale, susţinerea suveranităţii de stat şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi contribuţia semnificativă la popularizarea statului ucrainean în lume".

„Nu este neapărat un premiu pentru mine, ci este un premiu pentru români, pentru contribuţia în sprijinirea Ucrainei pe care oamenii simpli au avut-o, instituţiile, societatea civilă, Ministerul Apărării Naţionale, zona guvernamentală. Ar trebui să trecem relaţiile dintre România şi Ucraina la un nivel superior, gândindu-ne în primul rând la viitor, gândindu-ne că este nevoie de un parteneriat strategic, pentru că în această zonă a Europei avem şi un duşman comun. Din păcate, avem şi slăbiciuni comune şi avem o zonă economică şi socială pe care putem să o valorificăm foarte bine într-o relaţie foarte bună pentru viitor. Faptul că românii au colaborat spontan cu ucrainenii, denotă că avem un potenţial extraordinar de colaborare. Cred că prin dialog deschis, continuu, putem să rezolvăm toate litigiile sau falsele litigii pe care le avem în acest moment cu Ucraina”, a spus Dîncu, citat de Agerpres.

O demisie după declarația că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”

Pe 24 octombrie 2022, Vasile Dîncu și-a anunțat demisia, invocând imposibilitatea colaborării cu președintele Klaus Iohannis. Demisia a venit la mai bine de două săptămâni de la declarațiile sale că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, declarații taxate inclusiv de către Klaus Iohannis. „(...) probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a reacționat atunci președintele.

Pe 8 octombrie, Vasile Dîncu a spus, într-o intervenție avută la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua” și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”. „Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a susținut Dîncu.

Dîncu a declarat, de asemenea, că „Rusia are resurse să prelungească războiul și că „ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”.

Declarațiile ministrului Apărării, Vasile Dîncu, au fost taxate, pe rând, de președintele Klaus Iohannis, de liderul PSD, Marcel Ciolacu, și de premierul Nicolae Ciucă.

„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a declarat Iohannis.

Vasile Dîncu, „ca părere personală, colegială, categoric da, a greșit”, a spus și Marcel Ciolacu, susținând că atunci când ești ministru al Apărării într-o țară aflată într-o zonă de conflict nu poți avea „păreri personale, crezuri”.

Mai mult, el a insistat că Dîncu nu s-a consultat nici cu președintele Iohannis, nici cu premierul Ciucă înainte de a face declarații privind negocierile cu Rusia.

„Îl aștept pe dl ministru să revină în țară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, declara și Nicolae Ciucă.

Vasile Dîncu se declara contrariat de cum au evoluat lucrurile după declarația sa privind negocierile cu Rusia pentru pace în Ucraina, dând vina pe USR pentru „montura care s-a făcut la București”.

„Ceea ce am spus eu a fost că nu trebuie să lăsăm Ucraina singură, că ea are o singură șansă - aceea de a lupta, de a lupta până la capăt, dar că noi trebuie să facem cu toții presiuni diplomatice pentru ca rușii să se retragă și să oprească acțiunea teroristă”, declara Dîncu pentru TVR INFO, în 13 octombrie.

În 16 octombrie, aflat la Bruxelles, în timp ce la București se făceau planuri pentru demiterea sa, Dîncu scria pe Facebook că s-a oprit în locul unde „nu se aude vocea idioților”.

Postarea abundă de expresii dure de tipul „răcnetele proștilor”, „șoaptele mieroase ale ticăloșilor”, „tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv”, „cretinii și mediocrii”.