„Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Modova, de creare artificială de tensiuni și narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean.

Declarații comune Nicolae Ciucă - Dorin ReceanFoto: Captura Guvern

Premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat miercuri pe omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean, cu privire la susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.

  • „România promovează permanent inclusiv la Bruxelles necesitatea susținerii Republicii Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista atitudinii foarte asertive a Rusiei.
  • De altfel România va continua să promoveze în plan european măsuri în plan securitar al rezilienței, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova.”, a spus premierul român.

Un alt subiect de discuție între cei doi premieri a fost integrarea europeană a Republicii Moldova, în directă conexiune cu eforturile de reformă al guvernului de la Chișinău.

Premierul Ciucă a subliniat că România a demonstrat că este un partener de încredere pentru Republica Moldova, mărturie fiind acordarea de sprijin bugetar direct ce totalizează 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, lemne de foc, păcură și carburanți și alte forme de asistență.

Potrivit acestuia, România și-a consolidat statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova.

  • „Am aflat astăzi de la dl prim-ministru că România este al doilea investitor în Republica Moldova. Comerțul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022, ceea ce înseamnă că a ajuns la cifra de aproximativ 3,6 miliarde de dolari.”, a spus Ciucă.

Dorin Recean: București-ul este cel mai important partener al Chișinăului și avocatul nostru în toate instituțiile europene

De cealaltă parte, premierul moldovean, Dorin Recean, a ținut să mulțumească României pentru sprijinul acordat și rolul țării noastre în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

  • „București-ul este cel mai importat partener al Chișinăului. Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice și rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene astfel ca noi să avansăm accelerat parcursul european.”, a declarat Dorin Recean.

Potrivit acestuia, relația apropiată între cele doua țări este intărită de proiecte comune în plan economic, energetic, infrastaructură, apărare și securitate, cultură și sănătate.

Premierul moldovean a mai anunțat că în curând vom avea și piețele financiare interconectate și piața de capital de la București va fi accesibilă de la Chișinău.

Noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, face miercuri o vizită la Bucureşti, aceasta fiind prima sa deplasare oficială în străinătate de la preluarea mandatului. Dorin Recean a fost nominalizat în 10 februarie de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru funcția de prim-ministru, după ce Natalia Gavrilița a demisionat, după un mandat de un an și jumătate. El a venit din poziția de consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Reamintim că luna trecută Maia Sandu a acuzat Rusia că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău.

Maia Sandu a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

În acest context, premierul de la Chișinău Natalia Gavrilița și-a anunțat în 10 februarie demisia din funcție, după un mandat de un an și jumătate, ceea ce a însemnat căderea întregului guvern al Republicii Moldova, într-o perioadă în care țara se confruntă cu o criză energetică, economică şi de securitate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a nominalizat pentru funcția de premier pe Dorin Recean, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate.