Europarlamentarul liberal Sigfried Mureşan este de părere că anul acesta România are o şansă pentru a adera la Spaţiul Schengen şi a explicat de ce decizia este la Viena şi în privinţa aderării Bulgariei.

Zona SchengenFoto: Karaboux / Dreamstime.com

Sigfried Mureşan a precizat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că românii nu mai trebuie să pună presiune pe ei înşişi în privinţa aderării la Spaţiul Schengen, scrie news.ro. El crede că anul trecut Guvernul României a procedat corect în această privinţă.

„Cred că avem o şansă de a adera anul acesta la Spaţiul Schengen, dar cred că nu mai trebuie să punem presiune noi pe noi în spaţiul mediatic. Cred că anul trecut Guvernul a procedat corect, spunând oamenilor deschis şi preşedintele României a spus foarte clar «decembrie 2022 poate este o posibilitate de a intra în spaţiul Schengen». E prima posibilitate, dar cu siguranţă nu este ultima. Noi, după aceea, în spaţiu public, am introdus acea dată 8 decembrie ca fiind ziua cea mare în care se va întâmpla sau nu se va întâmpla”, a declarat Sigfried Mureşan.

România are o „problemă austriacă” în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen, spune europarlamentarul român.

„Austria este singura problemă pe care o avem. O problemă, în primul rând, austriacă (…) Există în Austria o problemă privind migraţia, un număr mare de persoane solicitante de azil. Dar ştim cu toţii că acei oameni nu au venit din România, nu au trecut prin România, au venit din India, Indonezia, Tunisia, Maroc, Bangladesh multe state din care se poate ajunge fără viză în Serbia. De acolo oamenii au trecut în Ungaria şi de acolo în Austria. Nu de la noi, nu pe la noi (…) România va contribui la orice soluţie europeană ce reduce numărul de persoane solicitante de azil în Austria şi, după cum au spus autorităţile, suntem pregătiţi să facem mai mult bilateral”, a spus Mureşan.

Când se poate schimba opinia Austriei

Întrebat cum îşi poate schimba poziţia cancelarul Austriei, înainte de alegerile din 2024, europarlamentarul român s-a referit la fenomenul migraţiei care este în scădere în această ţară.

„Factorul important pentru el este dacă scade numărul de persoane solicitante de azil în Austria şi am văzut deja că, începând cu luna noiembrie, sunt mai puţini refugiaţi care intră în Austria. Serbia trebuie să introducă vize şi a introdus de la 1 ianuarie, de altfel, deja pentru unele din ţările pe care le-am enumerate (…) Cancelarul Austriei trebuie să accepte şi ajutor European, Poliţia de frontieră europeană, FRONTEX, la frontierele sale, dacă nu se descurcă să-şi protejeze frontierele. Deci, măsuri care vor duce la scăderea numărului de refugiaţi în Austria, cred că-i voi da spaţiu de manevră pentru a ridica această obiecţie nejustificată”, a precizat Sigfried Mureşan.

Liberalul este de părere că argumentul Austriei a fost mai mult politic, decât tehnic: ”Mai puţin de 2% dintre persoanele solicitante de azil din Austria au trecut prin România. Matematic, argumentul a fost de partea noastră. El a folosit un argument politic, populist, fiindcă a existat o îngrijorare legată de migraţie în Austria, fiindcă intrau multe persoane.

Sigfried Mureşan mai crede că autorităţile din România nu au ce să îşi reproşeze în privinţa demersurilor făcute privind aderarea la Schegen.

Cheia aderării la Spațiul Schengen

Iar cheia pentru aderarea României şi Bulgariei este la Viena, mai subliniază liberalul.

„Cheia pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen este în Austria, nu în Olanda. Sunt absolut convins că, dacă Austria îşi va ridica obiecţia nejustificată împotriva Bulgariei şi a României, sunt absolut convins că Olanda nu va rămâne singură opunându-se Bulgariei şi astfel periclitând şi aderarea României (…) Deci, cheia este în Austria, nu în Olanda. Ce cred că se poate întâmpla este următorul lucru: dacă Austria îşi ridică obiecţia nejustificată, Olanda, să formuleze anumite solicitări tehnice, lucruri de îndeplinit faţă de Bulgaria, pe baza rezervelor pe care Olanda încă le are legat de Bulgaria şi Bulgaria să trebuiască să îndeplinească acele lucruri anul acesta aşa cum şi noi le-am îndeplinit. Deci, cred că Olanda poate rezolva problema cu Bulgaria şi cred că o va rezolva dacă Austria îşi ridică obiecţia. Cheia e la Viena, nu în Olanda”, a declarat Mureşan.

Întrebat dacă la următorul Consiliu JAI se va tranşa problema aderării României la Spaţiul Schengen, Sigfried Mureşan crede că subiectul trebuie pus pe agenda de lucru numai atunci când nu mai există riscul unui vot negativ. (sursa foto dreamstime.com)