Liderii opoziției reacționează la acuzațiile aduse de ANI primarului Capitalei, Nicușor Dan. Președintele USR, Cătălin Drulă a declarat joi, că „statul de drept şchioapătă grav în România” și că acuzațiile ANI sunt încă o dovadă a politizării acestei instituţii”. De partea cealaltă, Ludovic Orban susține că acuzațiile „nu au niciun suport legal şi care îmbracă forma unei adevărate calomnii”.

Cătălin Drulă și Ludovic OrbanFoto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

„Cui îi este frică de Nicuşor Dan? Nicuşor Dan este un om extrem de scrupulos în privinţa legalităţii, corectitudinii, moralităţii, integrităţii. Acest lucru este recunoscut de toţi cei care îi cunosc activitatea de primar general. Nici măcar numeroşii lui adversari politico-economici nu l-au atacat pe această temă. Prin comunicatul de astăzi, ANI lansează nişte acuzaţii la adresa lui Nicuşor Dan care nu au niciun suport legal şi care îmbracă forma unei adevărate calomnii”, scrie fostul premier Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.

Orban mai spune că ANI a declanşat un asalt împotriva edilului general al Capitalei, însă nu are motive serioase să facă acest lucru. „Dacă ne uităm mai atent la „faptele” pentru care ANI a declanşat acest asalt contra primarului general nu vedem nimic serios, decât interpretări forţate ale unor prevederi legale. Nicuşor Dan nu a fost director la niciuna dintre instituţiile subordonate. Nicuşor Dan a fost amendat de ISC ca primar general şi ar fi fost culmea să nu fie apărat în instanţă de direcţia juridică a Primăriei Capitalei”, mai spune Orban.

Și liderul USR, Cătălin Drulă a reacționat la acuzațiile ANI la adresa primarului Capitalei.

„Mizeria ANI de astăzi la adresa lui Nicuşor Dan e doar încă o dovadă a politizării acestei instituţii care hărţuieşte politicenii şi primarii din Opoziţie. Nu e nicio întâmplare. Acesta este regimul Iohannis, pas cu pas către Belarus. Statul de drept şchioapătă grav în România. Judecători care îl servesc pe Ciucă şi blochează ancheta de plagiat sunt promovaţi. Ministrul Justiţiei Predoiu ştie sentinţele dinainte de a fi pronunţate. DNA este lăsat fără resurse. Justiţia e pusă sub papuc”, scrie Cătălin Drulă, pe Facebook.

Președintele USR acuză PSD și PNL ca dețin un control politic asupra instituțiilor de verificare non-judiciare iar „borfaşii fură şi dorm liniştiţi”.

„Politicieni oneşti din Opoziţie care deranjează mafia primesc câte un ANI, câte un DLAF, câte o Curte de Conturi, câte un corp de control, câte un kompromat. De fapt, e disperare şi nu e primul regim corupt care se precipită cu mizeriile pe măsură ce se apropie ziua decontului. Va veni ziua în care vom depolitiza în mod real aceste instituţii şi Justiţia va fi cu adevărat independentă. România merită o guvernare onestă şi corectă”, subliniază Drulă.

Totodată liderul PMP Eugen Tomac spune că-l cunoaşte pe Nicuşor Dan de peste 20 de ani şi are completă încredere în el. „Pe Nicuşor Dan îl cunosc de 23 de ani şi am toată încrederea în el. Sunt sigur că va fi Primar General şi după alegerile din 2024, pentru că asta vor decide bucureştenii, indiferent câte reclamaţii ar face PSD”, a scris, joi, pe Facebook, liderul PMP.

Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat joi pe Nicușor Dan de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. ANI a anunțat că a sesizat Parchetul ICCJ, Instituţia Prefectului şi Curtea de Conturi în cazul acestuia.

La rândul său, Nicuşor Dan a declarat că va ataca în instanţă în termenul legal Raportul ANI, acuzând Agenţia că îi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.