Proiectul de lege privind deconspirarea urmaşilor lucrătorilor Securităţii care ocupă demnităţi sau funcţii publice a generat, luni, în plenul Camerei, mai multe schimburi de replici între deputaţi - Claudiu Năsui (USR) a susţinut că securiştii „domină” în continuare România, iar Radu Cristescu (PSD) l-a acuzat pe acesta că este „copilul unui securist”, în timp ce Ludovic Orban a spus că trebuie scoşi din politică, administraţie, justiţie, media toţi cei care colaborează, în prezent, cu Serviciile secrete.

Ședință Camera DeputațilorFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„În perioada regimului comunist, statul a exercitat o frică şi o teroare prin organele fostei Securităţi de stat. La 33 de ani de la Revoluţie, după 45 de ani de comunism în care elitele României au fost distruse, asasinate, a venit momentul să ştim adevărul, măcar o parte a lui”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui, menţionând că punctul 8 de la Timişoara nu a fost niciodată aplicat.

El a spus că statul a refuzat adevărul, dreptatea şi că "securiştii au dominat în continuare România şi o domină în continuare".

„Am asistat săptămâna trecută la un ministru în Guvernul României, Guvern în care sunt prezenţi copii ai foştilor mari securişti, ai conducătorilor Securităţii, care insinuează că Cătălin Drulă ar fi un pui de securist. Haideţi, dacă aveţi curaj, dacă doriţi să aflăm adevărul, să ştim istoria noastră, să deconspirăm fosta Securitate o dată pentru totdeauna. Să facem acest registru al foştilor securişti", a mai spus Năsui, menţionând că şi CEDO susţine că legătura de rudenie între actualii membri ai clasei politice şi fosta Securitate este un element relevant.

Deputatul PSD Radu Cristescu l-a acuzat pe Năsui că este „copilul unui securist”, adăugând că „poluează Parlamentul”.

„Cine vorbeşte de lustraţie? Năsui, copilul unui securist, care dacă punctul 8 de la Timişoara s-ar susţine, şi el, şi tatăl lui probabil că ar fi în acel registru. (...) Familia Năsui spune că tăticul Năsui, cel securist, nu a fost securist şi atunci îl întreb pe băieţelul Năsui, copil de securist, după ce tatăl lui a trădat în America, dacă nu era securist, de ce a fost judecat de tribunalul militar? Nu vă e ruşine să veniţi după atâţia ani să faceţi pe Alba-ca-Zăpada? Mai reamintesc că tăticul Năsui securistul mi-a cerut vreo 200 mii de euro daune. Vă faceţi casă? Aveţi nevoie de bani? Nu vă e ruşine, securiştilor? Veniţi să poluaţi după atâţia ani Parlamentul României... (...) Să vă fie ruşine!", a afirmat Cristescu.

În replică, Claudiu Năsui a spus că tatăl său nu a fost securist, ci a fost condamnat de fosta Securitate.

„Minciunile care se spun de la această tribună sunt ruşinoase, nu numai pentru partidul celui care pune în Parlament astfel de specimene, ci şi pentru istoria României", a replicat el.

Deputatul AUR George Simion a sugerat că tatăl lui Cătălin Drulă, liderul USR, ar fi avut legături cu fosta Securitate.

„Nu ştiu în ce măsură suntem noi să judecăm pe cei care au făcut poliţie politică sau nu sau spionaj în diferite moduri înainte de 1989. (...) Văd în presă un caz al unui om care după aceea a fost general SIE în Elveţia, Teodor Ileş, nume conspirativ Claudiu Averescu, a fost ofiţer CIE (Centrul de Informaţii Externe - n.r.). (...) Mai interesant este că acest Teodor Ileş a fost şeful Felix Telecom, şeful direct al tatălui lui Cătălin Drulă. (...) De gândit cine sunt cei care conduc partidele politice astăzi", a spus Simion.

Grupul AUR susţine acest proiect şi îi transmite lui Cătălin Drulă că are de dat nişte explicaţii, a adăugat acesta.

Deputatul USR Iulian Bulai a spus, la rândul său, că AUR este un partid extremist care a "băgat un securist cu acte în regulă în Parlamentul României" şi acum se plânge că nu-i mai plac securiştii. "De ce îi apăraţi, domnule Simion? Dacă căutaţi adevărul, votaţi această lege", a mai spus Bulai.

Deputatul Ludovic Orban a afirmat că trebuie găsiţi cei care colaborează în prezent cu Serviciile secrete, menţionând că aceştia trebuie scoşi din politică, administraţie, justiţie, media.

„Punctul 8 de la Timişoara nu a fost transpus în lege din cauza FSN, FDSN, PDSR, PSD din cauza lui Ion Iliescu, a lui Adrian Năstase şi a întregii galerii de triste personaje extrase din linia a doua, a treia a Partidului Comunist sau din Securitate. Suntem la 33 de ani de la Revoluţie. Noi nu trebuie să mai căutăm acum să găsim cine a colaborat cu Securitatea înainte de Revoluţie. Trebuie să găsim cine colaborează cu Serviciile astăzi. Ce firme? Ce politicieni? De ce îşi fac doctorate la Academia SRI? De ce sunt profesori la Academia SRI? De ce beneficiază de firme care sunt sprijinite de stat? De ce corupţia este determinată tocmai de aceste firme care sunt sprijinite de fapt de cei care iau decizii în domeniul politic, economic, juridic din spatele uşilor închise”, a spus Orban.

Deputatul PSD Alfred Simonis a precizat că este o ironie a sorţii faptul că oameni care fac politică de 35 de ani spun ce ar trebui făcut pentru a îndrepta România.

"Nu e oare curios? Nu-i problemă, ascultăm sfaturile tuturor - şi ale celor care au performat, şi ale celor care au performat mai puţin", a adăugat Simonis, menţionând că în Parlament nu trebuie să se regăsească atacul la persoană, invective.

"Dacă ar fi adevărat, pentru că eu nu ştiu dacă e adevărul, că tatăl domnului Drulă a fost un securist şi dacă ar fi adevărat că tatăl domnului Năsui ar fi fostul securist, ar fi normal ca domnii Năsui şi Drulă să nu mai aibă dreptul la nimic în viaţă pentru că părinţii lor au făcut nişte greşeli?", a declarat Simonis.

Proiectul are raport de respingere şi urmează să intre miercuri la votul final al plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat.(Sursa: Agerpres)