Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat convins că rotaţia guvernamentală va avea loc fără „niciun scandal”, iar procesul va fi unul rapid, punctând faptul că se pregăteşte pentru funcţia de premier. El spune că vorbește periodic cu premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, și este „o premieră în politica românească, un lucru care nu s-a întâmplat niciodată între doi lideri ai celor mai mari partide din România”. Pentru 2024, Ciolacu spune că se poate „creiona” tot o coaliţie PNL-PSD, „dacă nu chiar o alianţă”.

Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: Agerpres
  • „Eu cred categoric că rotaţia va avea loc. Nu va fi cu niciun scandal.
  • Protocolul va fi respectat şi toate lucrurile vor fi decise cu o perioadă înainte, iar lucrurile vor decurge foarte normal şi foarte uşor.
  • Sunt ferm convins că şi preşedintele va face desemnarea care va veni din partea PSD. În acest moment eu sunt această desemnare şi îmi doresc ca această coaliţie să ţină până la sfârşitul anului 2024”, a afirmat Ciolacu, duminică seară, la postul Prima News, conform Agerpres.

Liderul PSD spune că este posibil ca rotaţia să fie realizată până la 1 iunie și laudă coaliţia cu PNL, care „a adus stabilitate în România”:

  • „Nu am văzut niciodată vreo declaraţie a primului ministru Nicolae Ciucă cum că acest acord nu se va respecta. (...) Este posibil până la 1 iunie să avem totul desfăşurat. (...)
  • Este o perioadă în care trebuie să apărem la televizor să explicăm românilor anumite lucruri. (...) Cu preşedintele României nu am discuţii particulare. Am avut numai discuţii instituţionale. Nu avem o relaţie tensionată. (...) România are nevoie în acest moment categoric de o stabilitate politică. Este o mare greşeală să intrăm într-o zonă de instabilitate politică”.

El a mai spus că periodic se întâlneşte şi vorbeşte la telefon cu premierul Nicolae Ciucă:

  • „Eu mă văd periodic cu primul ministru Nicolae Ciucă (...) şi vorbim foarte des la telefon. O premieră în politica românească. (...)
  • Încercăm să ne coordonăm activitatea executivă şi legislativă, lucru care nu s-a întâmplat niciodată între doi lideri ai celor mai mari partide din România. (...)
  • Niciodată nu a existat între mine şi domnul Nicolae Ciucă o discuţie că această rotaţie nu va avea loc. Dimpotrivă, discuţia a fost una că în sfârşit a venit vremea în România ca doi lideri politici să respecte acordurile pe care le-au semnat. Veţi vedea că aşa va fi. Din punctul meu de vedere, va fi o rotaţie rapidă, într-un termen foarte scurt”.

De asemenea, acesta a arătat că se pregăteşte pentru funcţia de premier şi că îl doreşte în viitorul guvern pe Mihai Tudose.

Potrivit preşedintelui PSD, „soluţia” politică şi după anul 2024 ar putea fi o coaliţie PSD-PNL:

  • „Nu vă ascund şi nu am ascuns-o niciodată. Cred că soluţia în perioada şi după 2024 este tot o coaliţie largă între cele două partide. (...) Eu cred că împreună cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă putem creiona în viitor şi din 2024 o coaliţie, dacă nu chiar o alianţă”.