Deputatii din Comisia juridica au adoptat initiativa legislativa a trei parlamentari PSD, printre care si fratele lui Radu Mazare, prin care falezele si plajele intra in administrarea autoritatilor locale. Acestea iau locul Regiei Nationale " Apele Romane" si jumatate din chirie va merge la bugetul de stat si jumatate la cel local. Acum trei saptamini, deputatii au adoptat o lege prin care 20% din actiunile Companiei Porturilor Maritime treceau la Consiliul local Constanta.

Proiectul apartine deputatilor PSD Corneliu Dida, Eduard Martin si Alexandru Mazare, aceeasi care au initiat legea prin care 20% din actiunile Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime treceau cu titlu gratuit in administrarea Consiliului local Constanta si legea prin care 25% din actiunile detinute de stat la Aeroportul Mihai Kogalniceanu mergeau la acelasi consiliu local.

Singurii care s-au opus propunerii au fost deputatii PD-L, care au votat impotriva. Acestia au acuzat PSD si PNL ca au facut si voteaza o lege cu dedicatie pentru Radu Mazare, caruia ii sustin interesele financiare si electorale. Deputatul PD-L Petre Ungureanu le-a spus liberalilor ca ar trebui sa le fie "jena" pentru astfel de legi. Replica a fost " administratiile se schimba, plajele ramin".

Potrivit actului normativ, autoritatile locale devin administrator in locul Regiei Nationale "Apele Romane", iar jumatate din banii din chirie rezultati in urma contractelor vor merge la bugetul de stat, cealalta jumatate revenind bugetelor locale. Democrat-liberalii au atras atentia ca aceasta prevedere reprezinta o pomana ce va fi acordata lui Radu Mazare in plina campanie electorala.

Deputatul Alexandru Mazare si-a argumentat initiativa legislativa prin " discutiile avute cu autoritatile locale, factorii din turism, agentiile de turism si operatorii hotelieri, care la unison au reclamat situatia dramatica in care a ajuns turismul de pe litoral datorita ambiguitatii si politicii promovate de Ministerul mediului". El a aratat ca normele privind constructia pe plaje ramin aceleasi, la fel si normele de mediu.

Legea prin care 20% din actiunile Companiei Porturilor Maritime treceau la Consiliul local Constanta a fost retrimisa, marti, Parlamentului spre reexaminare, in timp ce legea prin care acelasi consiliu prelua 25% din actiunile aeroportului Kogalniceanu a intrat in vigoare.