Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat marți la sediul MAE, după o postare controversată pe Facebook a preșdintelui Comisiei de Politică Externă din parlamentul de la Budapesta, Nemeth Zsolt.

Steaguri secuiești la un miting pentru autonomieFoto: AGERPRES

Acesta a scris luni pe Facebook că steagul secuiesc va fi arborat de instituțiile publice din Ungaria până când „România va permite folosirea liberă” a sa.

„Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc. (...) Ministerul Afacerilor Externe evidențiază, în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră de dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice. În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială.

„Ministerul Afacerilor Externe reia insistent apelul la reținere în declarațiile din spațiul public și reamintește așteptarea părții române ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în logica relației strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 și în dorința consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari indiferent de etnie”, se mai arată în comunicat.

Postarea lui Nemeth Zsolt: