UDMR susține, la fel ca PSD, introducerea unei taxe de solidaritate pentru companii, măsură respinsă de PNL. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că propunerea este ca această taxă să fie introdusă pentru o perioadă limitată de timp și doar pentru firme din anumite domenii.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Kelemen Hunor a vorbit, luni, la Europa FM, despre „vizunea diferită” pe care cele trei partide din coaliție o au în privința taxei de solidaritate susținute de PSD.

  • „În 2021, propuneam o taxă de solidaritate pentru 2 ani. Noi am făcut atunci un calcul şi ar fi însemnat 1,4-1,5 miliarde de euro, dar nu pentru toate companiile, ci doar pentru cele care în pandemie au făcut un profit mai mare decât era programat în bugetul lor cu un an înainte. (…)
  • Atunci eu am spus că trebuie să vedem dacă reuşim să introducem o taxă de solidaritate pentru 2 ani. Deci nu este ceva nou, se mai practică în Europa, dar temporar, nu pe termen mediu sau lung”, a spus Kelemen. citat de News.ro.

Potrivit acestuia, nu a fost prezentată în coaliţie o variantă de lucru, ci a fost lansată doar ideea unei astfel de taxe.

  • „Trebuie să vedem ce companii vor fi atinse şi pe ce perioadă. (…) Sunt de acord pe o perioadă limitată să mergi spre o astfel de direcţie, pe anumite companii, din energie, IT, farmaceutice.
  • Nu este ceva extravagant pentru că, totuşi, pe consumul cetăţenilor români ai făcut această creştere a profitului. Trebuie să vedem dacă se poate pune în aplicare şi în ce termeni”, a explicat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii consideră că este nevoie şi de discuţii cu companiile vizate de o astfel de taxă de solidaritate, ca să ştie pe ce perioadă se va aplica.

  • „Trebuie argumente. Nici în 2021 PNL-ştii nu au fost de acord. Într-o coaliţie în care sunt trei formaţiuni politice, cu viziuni diferite, e absolut firesc să existe discuţii şi polemici (…) Vom ajunge la un compromis”, a mai spus Kelemen.

PSD și PNL s-au somat public reciproc, joi, să explice public de ce susțin sau refuză noi modificări fiscale. Social-democrații au solicitat partenerilor de la PNL, printr-un comunicat oficial, să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate. În replică, liberalii au răspuns tot printr-un comunicat de presă că „o majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală şi ar alunga investitorii”.

PSD a somat PNL „să spună clar cetăţenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care îşi reduc obligaţiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor”.

PSD susține în sprijinul promovării taxei de solidaritate că „sunt multe companii româneşti care raportează profiturile reale şi plătesc impozite a căror valoare depăşeşte 3-4% din cifra lor de afaceri”.

  • „În prezent, sunt multe companii româneşti care raportează profiturile reale şi plătesc impozite a căror valoare depăşeşte 3-4% din cifra lor de afaceri.
  • Mai mult decât atât, taxa de solidaritate susţinută de PSD vizează în special companiile care şi-au multiplicat veniturile prin creşterea speculativă a unor preţuri, în actualul context inflaţionist. Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetăţenilor români”, susțin social-democrații.

La rândul lor, liberalii au susținut că poziţia lor în privinţa suprataxării companiilor „rămâne una foarte clară şi fermă”, şi anume că nu susţin majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil.