Judecătorii CCR au admis marți, sesizarea asupra modificărilor aduse legii cadastrului şi publicităţii imobiliare. USR anunța că modificările aduse de PSD şi PNL Legii cadastrului au fost adoptate cu încălcarea Legii fundamentale şi pun în pericol proprietăţile românilor.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR)Foto: AGERPRES

Curtea Constituţională susține că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

„În esenţă, Curtea a reţinut că, între forma legii propusă de iniţiatori, dezbătută şi respinsă de Senat, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor, există o serie de diferenţe semnificative de conţinut juridic, de natură să conducă la o viziune substanţial diferită a Camerei decizionale, în privinţa obiectului de reglementare iniţial al legii. Senatul, ca primă cameră sesizată, nu a avut posibilitatea să dezbată şi să se exprime prin vot cu privire la domeniul de reglementare al amendamentelor adoptate de Camera Deputaţilor, fiind prin urmare exclus din procesul legislativ. În aceste condiţii, Curtea a apreciat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului”, precizează CCR, în comunicatul de presă.

USR a salutat decizia CCR precizând că modificările la legea cadastrului au fost adoptate cu încălcarea Legii fundamentale și pun în pericol proprietățile românilor.

„Ştim foarte bine câte tunuri s-au dat la retrocedări. Ştim foarte bine cum s-au îmbogăţit ilegal mulţi politicieni cu pământuri şi păduri. PNL şi PSD ar fi vrut să continue această practică printr-o modificare la Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare care ar fi deschis calea unor abuzuri şi ar fi pus în pericol orice proprietar de teren”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean.

Deputaţii USR au sesizat în octombrie 2022 Curtea Constituţională, alături de parlamentarii Forţa Dreptei, pe modificările aduse Legii cadastrului.

USR a reclamat la vremea respectivă faptul că acest proiect era "necesar" şi "util", dar coaliţia PSD-PNL-UDMR "a strecurat o prevedere prin care batjocoreşte dreptul de proprietate al românilor".

"Este vorba de forma modificată a art. 41 alin. 10, potrivit căreia „terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, se înscriu în cartea funciară, în lipsa actelor de proprietate şi se intabulează dreptul de proprietate asupra acestora în favoarea actualilor deţinători ai construcţiilor, în baza certificatului prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, eliberat de unitatea administrativ teritorială în raza căreia este amplasat imobilul şi a documentaţiei cadastrale”.

Dreptul de proprietate, garantat de Constituţie, ajunge astfel să fie pus în pericol din cauza modalităţii defectuoase de redactare a textului, care nu este explicit, ci lasă loc la interpretări ce se pot dovedi dezastruoase pentru proprietari, explicau reprezentanţii USR.

USR a spus că proiectul de lege a fost adoptat "fără respectarea tuturor formalităţilor impuse de lege", neavând precizată clar sursa de finanţare pentru cheltuielile pe care aplicarea sa le implică, iar acest lucru este neconstituţional, potrivit unor decizii anterioare ale CCR referitoare la procesul legislativ.