„Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne, își exercită puterea într-un mod brutal și generează abuzuri în rândul structurilor de poliție, potrivit unei investigații Recorder. Președintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat după materialul de presă și spune că Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) ar trebui desființată.

Catalin DrulaFoto: Agerpres

„DGPI (doi-și-un-sfert-ul) trebuie desființat. Un serviciu dubios din start, aflat la brelocul miniștrilor de Interne. Acum, e rândul lui Bode să se joace cu el. Acum 2 luni amenința public parlamentari de opoziție cu informații din cauze penale”, spune Drulă.

„USR a vorbit clar în ultimul an despre nevoia de reformă a serviciilor secrete și de control civil REAL asupra lor. Vom urmări desființarea acestui serviciu secret securist, a cărui istorie după 1990 ar trebui ea însăși studiată de CNSAS”, mai spune președintele USR.

Ghinea: „DGPI, o oroare făcută pe structura Securității București”

Despre documentarul Recorder despre „Doi și-un Sfert” a scris și Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene.

„Horror totul acolo. E cum am zis în raportul USR de astă vară despre legile securității (apropo, nimeni nu a răspuns că a scris mizeriile alea): nu există control parlamentar defacto. De departe cel mai imbecil personaj din film este parlamentarul PNL șef la comisia de control. Singura soluție reală este să spargem buboiul: interdicție totală pentru servicii legat de operațiuni în presă, politică și afaceri”, spune Ghinea.

„Despre DGPI, eu nu văd vreo soluție de reformă acolo, nici măcar dacă ar funcționa controlul parlamentar. Această oroare făcută pe structura Securității București atunci când regimul Iliescu a decis să facă pace cu securiștii (vezi interviul cu Andrei Ursu) a fost reformată de CDR, a fost învârtită iar de Dragoș Tudorache în 2016 și tot prost a ieșit. E un serviciu secret al unui ministru”, potrivit fostului ministru USR.

Investigație Recorder despre DGPI, „Puterea din umbră”

Recorder a deschis o breșă în lumea ermetică a serviciilor secrete și i-a convins și pe alții că nu trebuie să tacă.

„La capătul a șapte luni de documentare – timp în care am auzit de nenumărate ori „Aveți curaj să vă puneți cu ei?” – am reușit să decriptăm modul de funcționare prin care unul dintre cele șase servicii secrete ale României își exercită puterea într-un mod brutal. Este vorba de DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, intrat în legendă ca Doi și-un sfert.”, spune Recorder.